Турция иска да покаже на света модерното си лице

Турция има грандиозни планове. Амбициозните идеи на правителството, включително в енергетиката, ще се осъществят с много пари, независимо от някои недоволства. 200 милиарда евро ще бъдат инвестирани в нова инфрструктура. Предстои да бъде изградено най-голямото в света летище, под Босфора ще преминава гигантски тунел, на мястото на пристанището Хайдарпаша ще се издигне нов олимпийски стадион. Ще се строят и три нови атомни централи.
За разполагащи с капитал инвеститори, кадърни архитекти и големи строителни концерни в момента има доста работа в Турция. Тези дни турското правителство обяви на търг два нови мегапроекта: западно от Истанбул ще се строи най-голямото в света летище, което ще струва близо 7 млрд. евро, а за изграждането на нова атомна централа са предвидени 17 млрд. евро. Предвидената централа в Синоп край Черно море ще има общо четири реактора и ще се строи от японско-френски консорциум, в който участват концернът "Мицубиши" и двете френски фирми "Арева" и "ГДФ-Суец". А и това не е единственият атомен проект, макар че цялата територия на Турция е земетръсна зона. Още преди две години Ердоган и тогавашният руски премиер Путин се споразумяха "Росатом" да строи нова централа край Средиземно море в Акую, край пристанищния град Мерсин. При това Акую се намира недалеч от тектоничен разлом. Протестите срещу новите атомни централи обаче са спорадични. Екологични сдружения в Акую и Синоп успешно мобилизираха за протестни действия, но те си останаха предимно на местна основа. А и обещанията за разкриване на нови, добре платени работни места в новите атомни централи изиграха допълнителна демотивираща роля. Официално турските власти обясняват, че атомните централи се строят, за да покрият растящите енергийни нужди на бурно развиващата се икономика. И наистина, Турция има висок външнотърговски дефицит въпреки високия си експорт. Той се дължи основно на гигантските сметки за закупуването на газ и петрол. Сегашната идея е Турция на всяка цена да намали енергийния внос от чужбина чрез строежа на нови централи, използващи силата на атома, на водната енергия, но и на въглищата.
За развитието на възобновяемите енергии, като вятърната и слънчевата, Турция досега не е направила почти нищо. Има само два малки ветрогенераторни парка, а съоръженията за соларна енергия се намират още в изпитателна фаза. В Турция липсват и фотоволтаични инсталации по покривите на частните къщи. Турското правителство си е поставило за цел до 2030 г. да покрива най-малко 15% от нуждите на страната чрез атомна енергия.
В същото време експерти обръщат внимание на факта, че атомната енергия е неизгодна за Турция по икономически съображения. Огромните разходи по нея в крайна сметка ще се плащат от потребителите. Затова се предполага, че същинският мотив на правителството в Анкара е да създаде поне потенциални предпоставки за производство на атомна бомба - особено като се има предвид, че някои съседни на Турция страни, като Иран, също гонят подобна цел.
По „Дойче веле“

Станете почитател на Класа