Източните членки на ЕС са все още попарени от кризата

Промишленото производство на Чехия и Унгария продължи да се свива през март, а търсенето на горива в Полша рязко спадна през първото тримесечие на 2013 г., след като продължаващата икономическа криза на ЕС допълнително попари надеждите на източния й фланг за растеж.
В Чехия промишленото производство се сви повече от очакваното с 6 на сто на годишна база през март, водено от спада в автомобилния сектор и в сектора за автомобилни части, сочат данни. Чехия е затънала в рецесия от края на 2011 г., причинена до голяма степен от отслабналото икономическо представяне на еврозоната след кредитната криза. Износът на страната е спаднал със 7,1 % за същия период, докато вносът спадна с 6,5 на сто. Въпреки всичко външната й търговия е с положително салдо през месеца. Чешката икономика разчита основно на износ на автомобили и местните производители, включително Skoda Auto AS, местното подразделение на Volkswagen AG, преди това съобщиха за спад в производството поради срива на автомобилното търсене в Западна Европа.
На годишна промишленото производство на Унгария спадна с 2,9 % през март, което е признак за продължаване на негативния тренд, заяви Миклош Шинделе от статистическата служба на страната. Все пак цифрата е по-ниска от февруарската, когато производството се сви с 5,4 на сто на годишна база. „Поради все още слабите перспективи за растеж в еврозоната и липсата на по-видимо нарастване на външното търсене в близко бъдеще не се очаква зрелищен обрат в представянето“, заяви Erste Bank, но все пак добави, че очаква скромен годишен ръст от 2 на сто в унгарското производство. Takarekbank пък заяви, че очаква ръст на производството от април нататък. Автомобилопроизводителите Adam Opel AG, Audi AG и Daimler AG ще увеличат производството си тази година. Общата продукция ще нарасне с 3%-3.5% през 2013 – та, подпомогната от покачването на външното търсене през второто шестмесечие, заяви икономист от Takarekbank.
В Полша, където промишленото производство се сви с почти 3 на сто през март, вторият по големина нефтопреработвател Grupa Lotos SA заяви, че търсенето на горива, което е индикатор за по-широките икономически тенденции, е спаднало през по-голямата част от първото тримесечие. През първите два месеца то се е сринало с 6,9 % на годишна основа, съобщи Grupa Lotos, като цитира изследване на индустриална лобистка групировка. Само през февруари търсенето спадна с 13 на сто на годишна база.
Според компанията сривът в пазарното търсене може да е резултат от икономическото забавяне в Полша, покачващата се безработица, орязването на реалните заплати и нарастването на продажбите в сивия сектор. През четвъртото тримесечие на миналата година икономиката на Полша отбеляза ръст от едва 0,7 на сто, а основните индикатори сочат, че това още не е дъното. Този месец Европейската комисия занижи прогнозния си ръст за 2013 г. за Полша на 1,1 на сто, което би било най-лошият резултат от две десетилетия насам.
По „Уолстрийт джърнъл“

Станете почитател на Класа