Проектът „Сколково“ затъна в корупция

Проектът, който трябваше да задмине славата на Силициевата долина, затъна не в лаври, а в корупция. Престижният проект "Сколково", замислен като град на високите технологии, май ще се провали, преди да е стартирал. В средата на април руската полиция претърси в „Сколково“ помещения на офиси и иззе оттам кашони с документация. Акцията бе в рамките на разследване по обвинение за злоупотреба с държавни субсидии срещу бивш вицепрезидент на фондация "Сколково". Въпросният вицепрезидент платил хонорар от 300 000 долара за две лекции, продължили съответно 12 и 17 минути. Това обаче е само една малка част от прегрешенията. Общо 112 милиона долара държавни пари са изчезнали безследно. Президент на фондация "Сколково" е Виктор Векселберг - един от най-богатите и влиятелни магнати в Русия. Разбирането му за корупцията явно е доста фаталистично, както става ясно от публикация на "Нойе Цюрхер цайтунг". Пред изданието той обяснява, че вероятно и в бъдеще ще има подобни случаи на злоупотреби, защото корупцията била нещо като старинно руско "завещание". Векселберг впрочем многократно е рекламирал своята фондация и начинание и в Германия, агитирайки за участие на германски фирми в изграждането на новия технологичен парк.
Явно с успех, защото германският "Сименс" беше първият голям международен концерн, сключил стратегическо партньорство с руснаците, а председателят на управителния съвет на "Сименс" Петер Льошер е и член на съвета на фондация "Сколково". В намиращия се близо до Москва технологичен парк "Сименс" възнамерява да създаде огромен научно-изследователски център със 150 сътрудници - един от най-големите, правени извън Германия. Около 15 служители на "Сименс" изпробват в момента ефективността на гигантски ускорител на частици. "Сименс" има и редица други ангажименти в Русия, като общо 108 негови научни сътрудници работят по съвместни проекти с различни руски университети.
Пита се обаче: защо на подобен концерн му е притрябвало да ходи точно в „Сколково“? Явно поради това, че проектът на Дмитрий Медведев предоставя привлекателни финансови стимули. Концерните, които се ангажират там, се освобождават от данъци към руската държава за период до 10 години. В същото време ангажиментът не е свързан с никакви сериозни рискове за "Сименс": до 2017 година фирмата смята да инвестира около 40 млн. евро в „Сколково“ - а това не е дори и една стотна от целия му бюджет за научна и развойна дейност, който през 2012 година е възлизал на 4,2 млрд. евро.
Освен това "Сименс" ще получи 20 милиона евро от фондация "Сколково" или с други думи от руския държавен бюджет, а това е точно половината от сумата, която смята да инвестира. А и без да се ангажира с научна дейност, "Сименс" вече печели от проекта "Сколково", защото е инсталирал цялата енергийна инфраструктура на т.нар. Hypercube - една от малкото засега изцяло завършени сгради на територията на 380-те хектара земя, върху които ще се простира бъдещата руска Силициева долина. Нещо повече: в бъдеще "Сименс" ще разработи, инсталира и поддържа енергийната мрежа на целия технологичен парк. Що се отнася до размера на очакваните печалби, германският концерн предпочита да запази мълчание.
Пита се още: дали ангажиментите и на останалите големи концерни като "Майкрософт", Ай Би Ем, "Сиско" и др. нямаше да са също толкова мащабни, ако добрата цел за научни изследвания не се обвързваше така добре с финансовата изгода? А понеже раздаването на държавни пари е кажи-речи най-важната опорна точка на проекта "Сколково", повече от ясно е, че има и достатъчно за крадене. В крайна сметка корупцията е възможна там, където взимането на решения е въпрос на чиновнически и държавен произвол. Остава да се види дали „Сколково“ ще успее да очисти имиджа си от подобни петна.
По „Дойче веле“

Станете почитател на Класа