Италия възлага надеждите си на новия премиер

Италия номинира в сряда Енрико Лета за нов министър-председател с надеждите, че той ще успее да сложи край на двумесечната парламентарна безизходица. „Страната чака правителство. Всички знаем, че тази ситуация не може да продължава повече“, изтъкна Лета. Номинираният за премиер е заместник-лидер на лявоцентристката Демократическа партия. На 46 години той би могъл да стане най-младият министър-председател на Италия от 25 години насам.
87-годишният Джорджо Наполитано, който бе преизбран за президент през уикенда, избра Лета като най-добрия кандидат, способен да създаде широка коалиция, необходима за формирането на правителство. От парламентарните избори досега политическите партии се оказаха неспособни да се споразумеят за коалиция. Лета сам шофираше своя Fiat комби, с който пристигна да получи премиерския мандат.
Енрико Лета има широко политическо обкръжение, като един от чичовците му, Джани Лета, е бил началник на кабинета на бившия премиер Силвио Берлускони. Той започна политическата си кариера с дясноцентристката Християндемократическа партия, но по-късно се присъедини към лявоцентристката коалиция на Романо Проди малко след като Берлускони влезе в политиката през 1994 г. Бил е член на младежката организация на дясноцентристката партия от 1991 до 1995 г. Завършил е европейско право и е работил във финансовото министерство, преди да стане най-младият италиански министър по европейските въпроси през 1998 г., на 32-годишна възраст. По-късно е работил в промишленото и във външнотърговското министерство до 2001 г. През 2006 г. е бил избран за секретар в кабинета на правителството на Романо Проди.
Ако успее да събере коалиция, първата му задача ще бъде да си избере министри, преди новото правителство да се захване да реформира италанския избирателен закон и да съживи стагниращата икономика. Според Би Би Си Лета иска да намали броя на депутатите в парламента. „Правителството няма да бъде създадено на всяка цена – ще има условия. Ще дам всичко от себе си, защото на италианците им е писнало от тези дребни политически игрички“, обеща номинираният за премиер.
Според някои анализатори позициите на Берлускони, досегашен трикратен премиер и осъден за измами бизнесмен, са укрепнали с номинацията на Енрико Лета. Неговата коалиция от консервативни формации е втора по големина в Камарата на депутатите с 241 места. 76-годишният милиардер сега е ключовата фигура в преговорите за оформяне на новото правителство начело с Лета, съобщи „Блумбърг“.
По „ИЮ Обзървър“

Станете почитател на Класа