Швейцария отхвърля европейската данъчна прозрачност

Швейцария трябва да отхвърли европейските планове за задължителен информационен обмен за банковите сметки, заяви президентът на страната Уели Маурер. Изявлението му бе направено в момент на нови усилия на ЕС да създаде подобна система между членките и други държави. По-специално Брюксел държи да сключи сделка в тази област с Швейцария, която е едно от най-големите данъчни убежища.
В интервю пред в. „Матен диманш“ Маурер посочи, че позицията на ЕС е „опасна за страната“ и добави, че статутът на Швейцария, която е извън ЕС, не я обвързва с директивата за депозитите. Борбата с данъчните измамници бе една от основните теми на срещата на финансовите министри в Дъблин този уикенд. Според еврокомисаря по данъците Алгирдас Шемета укриването на данъци струва на европейската икономика 1 трилион евро годишно или около два пъти повече от комбинираните спасителни пакети за Гърция, Ирландия, Португалия, Испания и Кипър.
Въпросът за британските данъчни убежища в Карибите и островите в Ламанша бе повдигнат и от германския канцлер Ангела Меркел през уикенда в разговори с премиера Дейвид Камерън. Междувременно членките на ЕС са на път да постигнат споразумение за нова директива, която ще направи задължителен обменът на информация за банковите вложители за всичките 27 страни. Австрия е единствената, която засега не е подписала проектодирективата за спестяванията, след като Люксембург свали гарда пред новите правила, които ще разширят изискванията за разкриване на офшорни банкови сметки на граждани от ЕС. Но тъй като данъчната политика е един от малкото останали сектори, където правителствата имат право да налагат вето, директивата се нуждае от съгласието на всичките 27 членки. Проблемът е политически взривоопасен поради стремежа на европейските страни да увеличат данъчните си постъпления, както и поради широкото обществено негодувание при съобщенията, че мнозина богаташи от блока са намерили начин да не плащат данъци.
Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпуй обяви, че намаляването на данъчното укриване ще е основната тема на следващата среща на съвета през май.
По „ИЮ Обзървър“

Станете почитател на Класа