Сорос: Германия да напусне еврозоната или да въведе еврооблигации

Германия е единствената страна, която може да разреши кризата в еврозоната, смята известният американски инвеститор Джордж Сорос. Дошло е времето, когато тя трябва да каже какво иска, обяви той в свое изказване във Франкфурт. Видният финансист вижда две алтернативи: „Или Германия да въведе еврооблигациите, или да напусне еврозоната“.
Самият Сорос предпочита първия вариант . Най-важното е Берлин да вземе решение още сега, защото „повече така не може да се продължава“. Германия прави твърде много отстъпки – повече, отколкото са нужни за оцеляване на еврото, смята американецът. А крахът на еврозоната може да се случи още следващата година, прогнозира той.
Пускането на единните европейски облигации би свело до минимум риска от дефолти в еврозоната. Благодарение на еврооблигациите страна като Италия би могла да спести до 4% от своя бюджет, което ще й даде възможност да укрепи икономиката си. Въвеждането на еврооблигациите би имало плюсове и за Германия, отбелязва Сорос.
Берлин само ще спечели, ако започне оздравяване в европейските икономики. Сегашната политика, която провежда Германия, само задълбочава негативната икономическа ситуация, убеден е финансистът.
Сорос вижда още един начин за решаване на кризата и той е в излизането на Германия от единния валутен съюз.“Без Германия в еврозоната ще има много по-малко проблеми, смята Сорос. И уточнява „Има голяма разлика в това кой напуска еврозоната -страна-кредитор или страна-длъжник“. Например, ако напусне страна като Италия, която е неспособна да си разплати дълговете, ще настъпи истинска финансова катастрофа. Последствията от излизане на Германия ще бъдат по-малко тежки. В подобен случай еврото силно ще загуби от стойността си, което чувствително ще съкрати задлъжненията на други страни от еврозоната към Германия. Това отново ще съживи националните икономики, разсъждава Сорос.
Накрая той обобщава, че главната конструкционна грешка на единната европейска валута е в това, че тя допуска риска от държавен банкрут. В други развити страни, като Япония и САЩ, които имат свои Централни банки , това е невъзможно. Тези банки винаги могат да напечатат свежи пари , за да изплатят дългове на държавата. У европейските страни, които се отказаха от подобни институции, такава възможност няма“, отбелязва Сорос.
( По в. „Ханделсблат“ и Инопреса.ру)

Станете почитател на Класа