И Fitch може да свали първокласния рейтинг на Великобритания

Рейтинговата агенция Fitch предупреди, че може да намали през април първокласния кредитен рейтинг на Обединеното кралство. Тя постави дългосрочния рейтинг на страната в графа „негативен“, което означава „увеличена вероятност от понижение“.
Причината за тази мярка на агенцията са по-високите от очакваното дългови равнища и занижаването на прогнозите за растежа на Великобритания. Fitch отправди предупреждението, след като през изминалата седмица при представянето на бюджета за годината прогнозите за растеж на Обединеното кралство бяха орязани наполовина от Службата за бюджетна отговорност – от 1,2 % за 2013 г. при декемврийската прогноза до 0,6 на сто. Британският паунд рязко падна спрямо долара след съобщението на кредитната агенция, като загуби половин цент в обменния си курс. След това се върна на равнища около $1, 5222.
През февруари тази година Moody's лиши Великобритания от рейтинга й ААА с аргумента, че мудният растеж издига по-големи пречки пред правителството да съкрати прекомерните си разходи. S&P, третата голяма рейтингова агенция, също има рейтинг ААА за Обединеното кралство, но свали през декември перспективата му до „негативна“. В отговор на съобщението на Fitch британското Министерство на финансите обяви: „Това идва да подчертае, че няма лесни отговори на проблемите, натрупани в продължение на много години. Бавно, но сигурно обаче ние решаваме икономическите си проблеми.“

По Би Би Си

Станете почитател на Класа