Европарламентът постави предварителни условия по бюджетните преговори

Депутатите от Европейския парламент приеха резолюция, с която поставят като предварително условие за началото на преговорите по следващия 7-годишен бюджет изплащането на стари задължения на членките от ЕС. Тя бе гласувана в сряда с 509 на 161 гласа. На срещата за бюджета на ЕС през февруари европейските лидери сключиха сделка за бюджет, включващ постъпления от 960 милиарда евро и плащания от членките на 908 милиарда евро, което представлява съкращение с 3 на сто в реално измерение.
Но с приетата резолюция парламентът настоява, че няма да започне преговори, докато правителствата не се съгласят да финансират извънреден бюджет за покриване на стари задължения на стойност 2, 9 милиарда евро от 2012 г. Резолюцията призовава правителствата да поемат „политически ангажимент“, за да гарантират финансирането на разходите за 2013 г.
Другите искания на Европарламента са за създаване на гъвкав механизъм за преместване на субсидиите от една година към друга и между различните бюджетни пера. Председателят на бюджетния комитет към Европарламента Ален Ламасур заяви, че изключително важният вот бележи началото на дълга битка с правителствата, които са пренебрегнали „неколкократните предупреждения“ от евродепутатите за стари плащания. Той осъди договорките между правителствата като „възможно най-лоша политическа и бюджетна шуробаджанащина“, като добави: „Пликчета с цифри са били раздавани на държавите членки. Това просто не може така да продължава.“

По „ИЮ Обзървър“

Станете почитател на Класа