Унгария отхвърля съвета на ОИСР за облагане на пенсиите

Управляващата партия в Унгария ФИДЕС призова правителството на Виктор Орбан да не се поддава на натиска да задълбочи мерките си за икономии след препоръката на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) пенсиите в страната да подлежат на данъчно облагане като доход.
Пенсиите се превърнаха в централна тема за кабинета на ФИДЕС с оглед наближаващите парламентарни избори през 2014 г. Демографските тенденции в Унгария съответстват с цялостната картина в Западна Европа, където броят на хората в трудоспособна възраст постепенно намалява спрямо числеността на населението в пенсия. Трендът се задълбочи в Унгария заради крайно ниската раждаемост и високия дял работници, които търсят препитание в чужбина.
Привличането на пенсионерите ще даде на управляващата партия сериозна избирателна подкрепа и ще увеличи шансовете й да повтори убедителната си победа от 2010 г. „Пенсиите няма да бъдат облагани с данъци“, заяви Габриела Селмекжи, говорител на ФИДЕС, като допълни, че коментарът на ОИСР е част от поредица опасни нападки на чуждестранни институции срещу страната. В доклада си „Реформи в икономическата политика 2013 г.: В подкрепа на растежа“ ОИСР възобнови тлеещия местен пенсионен дебат. Унгарската социалистическа партия, която е в опозиция, изтъкна, че правителството на практика е наложило частичен данък върху пенсиите с определянето им като средства, а бившият премиер Гордон Байнай посочи, че воденото от ФИДЕС правителство е вкарало активите на фондовете за задължително частно пенсионно осигуряване в държавната хазна с решение през 2010 г.
ОИСР препоръча индексиране на задължителното пенсиониране спрямо удължаващата се очаквана продължителност на живота и премахване на ранното пенсиониране за жените. Системата, която позволява на жените да се пенсионират след 40 години работа, провокира оживен дебат миналата година. Критиците й казват, че правилото върви срещу равенството на половете. Междувременно сегашната пенсионна възраст от 62 години в засегнатата от кризата членка на Европейския съюз ще се покачи на 65 до 2022 г. Унгария полага големи усилия да даде тласък на икономиката си. Брутният вътрешен продукт се сви с 1,7% на годишна база през 2012 г., а анализаторите очакват настоящата година да бъде съпроводена от сериозни опити за насърчаване на растежа.

Станете почитател на Класа