Платежните баланси на Полша и Чехия се влошават

Полша и Чехия отчетоха ръст на дефицита по текущата си сметка над пазарните очаквания през декември, след като и двете икономики продължиха да понасят негативите на стагнацията в еврозоната. В Чехия отрицателното показание скочи на 24,3 млрд. крони ($1,3млрд.) и така достигна най-високото си равнище за цялата 2012 г. Прогнозите на анализаторите бяха за дефицит от 15,8 млрд. крони. В Полша резултатите за декември показаха свиване на дупката до 1,2 млрд. евро ($1,6 млрд.) от €1,47 млрд., с което значително надвишиха пазарните очаквания за отрицателен баланс от €800 млн., главно заради трикратното покачване на търговския дефицит.
И двете икономики страдат от упоритите проблеми в еврозоната, като търсенето за произведени в Чехия и Полша коли, мебели и електроника чувствително намаля. Слабото търсене за чешки продукти доведе до търговски дефицит през декември, единствения месечен през 2012 г., Това не вещае нищо добро за осланящата се на износа икономика, която вече се намира в рецесия. През третото тримесечие икономиката се сви с 1,3% на годишна база след спад от 1% за предходния период.
Икономическото разрастване на Полша се забавя с големи крачки, като миналогодишният растеж падана на 2% от регистрираните през 2011 г. 4,3%. „Отдаваме изненадващо слабия износ през декември на неблагоприятните метеорологични условия, които затрудниха транспорта“, пише ING. „Лошото производство за декември предизвика у анализаторите очаквания за забавяне на експорта, но реалните данни бяха дори по-ниски от предвиденото.“ За да насърчат производството, централните банки в двете страни облекчиха паричната политика – в Чехия до 0,05%, а в Полша с цял процент от ноември насам, което доведе основната ставка до 3,75%.

Станете почитател на Класа