Британските банки пред разходи за обезщетения от стотици милиони

Четирите най-големи британски банки по размер на активите може би ще трябва да платят стотици милиони английски лири в обезщетения. Заплахата идва от нареждането на финансовия регулатор да започнат пълен преглед на продажбите на продукти, насочени към ограничаване на лихвените рискове за компаниите.
Службата за надзор на финансовите услуги (FSA) заяви, че Barclays, HSBC, Lloyds и Royal Bank of Scotland (RBS) са се съгласили да направят проверка на сделките с тези инструменти и да обезщетят клиентите в необходимите случаи. Инициативата е продължение на разследване, стартирало през юни 2012 г. и е нов епизод от поредицата скандали през последните две години, накърнили печалбите и репутацията на много британски банки. Кредиторите на Острова вече изплащат грубо £12 млрд. на клиенти, които са закупили неправилна застраховка върху плащанията по заеми и кредитни карти, а няколко са замесени в глобално разследване за манипулиране на междубанковия лихвен процент LIBOR. Barclays плати $453 млн., за да бъдат свалени обвиненията срещу нея по този случай, докато RBS се очаква да сключи извънсъдебно споразумение до две седмици.
Комитетът по финансова политика към централната Bank of England заяви през ноември, че банките вероятно не заделят достатъчно средства, за да покрият разходите, свързани с лошо управление, и поиска от FSA да прегледа капиталовите им позиции. Миналата година регулаторът на пазара откри сериозни слабости в начина, по който кредиторите продават продукти, предназначени да защитават дребния бизнес от колебанията в лихвите. Нарушения на нормативната уредба са констатирани в над 90% от първоначално проверените 173 продажби. FSA казва, че много клиенти не са били наясно с рисковете, а крайният продукт невинаги е отговарял на истинските им нужди. Според службата възнагражденията и стимулите за банките, които продават продуктите, са основният двигател на грешките. След първоначално проучване от страна на банките миналата година FSA заяви, че следващата стъпка е въпросните институции да се свържат с клиентите и да възложат всеки случай на независим ревизор. Процесът се очаква да отнеме от шест месеца до година. През 2012 г. Barclays задели £450 млн. за удовлетворяване на исковете за обезщетения по тези продукти, докато RBS и HSBC определиха по-малки провизии. По-рано Lloyds заяви, че не очаква сериозни разходи.
FSA съобщи, че подготвя преглед на сделките с тези инструменти в още няколко кредитора до 14 февруари. Това са Allied Irish Bank, Bank of Ireland, National Australia Bank, Clydesdale and Yorkshire banks, Co-Operative Bank и британското звено на Banco Santander.

Станете почитател на Класа