Пол Кругман - финансов министър на еврозоната?

Анализатор от Credit Suisse казва, че принстънският професор и Нобелов лауреат за икономика Пол Кругман би бил добър избор за все още несъществуващия пост на финансов министър на 17-членния европейски валутен съюз.
Знаем, че Кругман не се вижда като част от кабинета на американския президент Барак Обама, но може би Брюксел ще му се понрави. Предложението на Оливър Адлър от Credit Suisse може да звучи шеговито, но не е лишено от основание. Някои европейски и международни политици постепенно достигат до възгледа на Кругман, че неумолимите строги мерки за икономии в голяма част от изстрадалата периферия на еврозоната са не само неефективна, но и вредна стратегия. Международният валутен фонд (МВФ), Европейската комисия (ЕК) и други институции вече приканват към разхлабване на усилията за фискална дисциплина.
„Разбира се, Пол Кругман не е на път да приеме поста на финансов министър на еврозоната, но изповядваните от него кейнсиански възгледи набират все повече подкрепа“, пише Адлър. Еврокомисарят по паричните и икономическите въпроси Оли Рен каза тази седмица, че испанските цели за редуциране на дефицита могат да бъдат облекчени, след като Брюксел разгледа публичните финанси и икономическите перспективи на Мадрид през февруари. Данните показват, че рецесията в страната се е задълбочила през последното тримесечие на 2012 г., като брутният вътрешен продукт е паднал с 0,7%. Икономиката се е свила с 1,4% за цялата изминала година.
През 2012 г. МВФ публикува изследване, според което анализаторите са подценили негативното въздействие на фискалната консолидация върху икономиката, когато Гърция и други европейски страни започнаха да прилагат болезнените програми за икономии в отговор на бързо западащите публични финанси. Кругман твърди, че в случая с държави като Испания, които бяха в сравнително добро фискално състояние преди началото на финансовата криза, самоцелната допълнителна дисциплина не помага. „Испания вероятно няма друга алтернатива (като изключим излизане от еврозоната) освен да премине през продължителен период на трудности. Жестокото орязване на основни публични услуги обаче (като социалните помощи) в действителност засяга шансовете на страната за успешна корекция“, писа Кругман през септември.
Коментарът на Адлър допълнително разклаща твърдението на политическия коментатор от MSNBC Джо Скарбъроу, че скептицизмът на Кругман спрямо мерките за икономии е далеч от общоприетата икономическа мисъл. Малко по-рано блогърът от Business Insider Джо Уайзентал публикува списък от 11 икономисти и политици, които споделят позицията на Кругман, че Вашингтон трябва да работи по-скоро за насърчаване на растежа, отколкото за справяне с дефицита.

Станете почитател на Класа