Призивите за фискална дисциплина в САЩ губят почва

Въпреки цялата шумотевица около дупката във федералния бюджет на САЩ правителствените разходи и дефицитът вече тръгнаха надолу като дял от брутния вътрешен продукт (БВП), пише Ървин Келнер, главен икономист на „Маркет уоч“.
Към момента дефицитът е около 11,5% от БВП, което все още е високо равнище по стандартите на следвоенния период, но очевидно тенденцията е в правилната посока. Любопитното е, че спадът не е резултат от болезнени фискални политики, затягане на коланите, строги мерки за икономии и други подобни предписания на радетелите за фискална дисциплина. Причината се крие в по-бързия икономически растеж, провокиран от раздуването на бюджетния дефицит, след като приходите паднаха, а държавните разходи се увеличиха. Вследствие на това безработицата намаля с около три процентни пункта и макар все още да е висока по следвоенните стандарти, направи огромна крачка напред.
Именно защото дефицитът бе оставен да скочи по време на рецесията, сега размерът му пада, при това с доста сериозно темпо. Според Службата за управление и бюджет делът на недостига в правителствените финанси от БВП е намалял с най-бързото си темпо през последните три години от който и да е друг тригодишен период след демобилизацията, последвала края на Втората световна война. В опит да си върнат Белия дом водещи републиканци обмислят план, който ще позволи на отделните щати да прекроят присъждането на гласовете в избирателната колегия. Единствената причина обаче дефицитът да е още висок е, че страната изпадна в най-тежката си рецесия от 30-те години насам. Сега дефицитът и федералните разходи се понижават като дял от БВП благодарение на икономическото възстановяване.
Защо тогава поддръжниците на строгата фискална дисциплина все още се оплакват от размера им? Не виждат ли цифрите? Може би просто се надяват, че вие пропускате информацията. Така могат да продължат да преследват целта си за свиване на държавния апарат и орязване на програмите за подпомагане на бедните, болните и възрастните американци. Фискалните ястреби искат да наложат строгите си политики на всички останали. В крайна сметка без жертви няма напредък, нали така гласи пословицата? Не е точно така. Обединеното кралство следва точно тази логика и какво стана? На път е да регистрира първата рецесия с тройно дъно в историята си. Останалите страни в Европа, подложили се на икономии, вървят по стъпките на Великобритания. Досега трябваше да е станало ясно, че болезнените опити за свиване на държавните разходи и смъкване на бюджетния дефицит само влошават нещата. Безболезненият начин да се насърчи растежа и овладее безработицата явно е и по-ефективен.

Станете почитател на Класа