Европейските продажби са бреме за автомобилостроителите

Влошаването на икономическите условия в Европа се превръща в сериозен проблем за трите водещи автомобилостроителя от САЩ, като резултатите в Северна Америка постепенно се очертават като единствен източник на печалба за тях през тази година.
Ford Motor предупреди тази седмица, че оперативните й загуби в Европа за 2013 г. ще достигнат $2 млрд. ($500 млн. над оценката преди три месеца) заради по-слаби от предвиденото продажби. Междувременно General Motors (GM) наскоро подсказа, че се надява да ускори затварянето на завод в Германия, което може да доведе до стабилни трудови обезщетения и други извънредни разноски тази година. Докато Ford и GM се опитват да свият разходите си в Европа чрез намаляване на капацитета, производството на Chrysler Group LLC компенсира падащите продажби на мажоритарния й собственик Fiat SpA в Южна Европа.
Финансовият директор на Ford Боб Шанкс заяви, че следва план за закриването на 18% от производствения капацитет в Европа и три завода до 2014 г., а може да се стигне и до по-строги мерки. Компанията очаква да похарчи около $500 млн. по преструктурирането на дейностите си в региона тази година. „Предстоят ни трудни времена на Стария континент“, заяви той. „Вярваме, че секторът ще стигне дъното тази година и ще тръгне нагоре.“
Продажбите на 19-те най-големи автомобилостроители в Европа вероятно ще са под 13,5 млн. коли, което е почти 20-годишно дъно. Проблемите в региона без съмнение ще имат основна роля в резултатите на GM за четвъртото тримесечие, които ще излязат на 14 февруари. Компанията заяви през октомври, че европейският й бизнес може да загуби между $1,5 млрд. и $1,8 млрд. за 2012 г., в зависимост от разходите за преструктуриране през последните три месеца. Миналата година тези операции на компанията бяха със $747 млн. на червено. Регионът не се предвижда да излезе на чисто на оперативна база преди средата на десетилетието. По-рано този месец GM алармира за задълбочаване на трудностите й в Европа. Изпълнителният директор на компанията Дан Ейкърсън изрази тревога, че Германия, където се помещава затрудненото й звено Adam Opel, е на път да изпадне в рецесия. Известно е, че зам.-председателят Стивън Джърски обмисля закриването на завода на Opel в Бохум до 2015 г., близо две години по-рано от планираното, освен ако ръководството и профсъюзите не свият още разходите. Там работят около 3000 души.
В същото време Ford и GM продължават да генерират високи печалби в Северна Америка, където раздвижването на икономиката тласка продажбите нагоре. Печалбата преди данъци на Ford за четвъртото тримесечие отбеляза рекорд от $1,87 млрд. във вътрешния пазар и доведе общия нетен приход до $1,6 млрд. за периода. Резултатите за тримесечието и годината бяха по-ниски в сравнение с 2011 г., когато още не бяха започнали големите загуби в Европа и трудните пазарни условия в Южна Америка. Ford заработи $13,62 млрд. в края на 2011 г. и $20,2 млрд. за годината. Над половината от печалбата за 2012 г. бе следствие от еднократно данъчно облекчение. Компанията прогнозира приблизително същите оперативни резултати за 2013 г. като отчетените през 2012 г. $7,96 млрд. Доходите се покачиха с 1,9% на $36,5 млрд., движени от скокове в Азия и Северна Америка, които надвишават спада в европейските продажби.

Станете почитател на Класа