Китай може да отвори още повече капиталовите си пазари

Китайското правителство може значително да увеличи размера на средствата, които чуждестранните институционални инвеститори имат право да вкарват в капиталовите пазари на страната. Това заяви борсовият регулатор в пореден опит да развие сектора чрез улесняване на достъпа.
Миналата година бяха положени сериозни усилия за привличане на повече дългосрочни външни инвеститори, като пенсионни и суверенни фондове. През април правителството увеличи квотата за капиталовложители отвъд граница по програмата за Qualified Foreign Institutional Investors (QFII), основният начин за пряк достъп до капиталовите пазари на Китай, от $30 млрд. на $80 млрд., за да подкрепи отслабващата фондова борса на страната. В края на юли регулаторът на ценните книжа значително облекчи ограниченията за чуждестранните институционални инвеститори. QFII покрива акции и облигации от клас А, а еквивалентът й в юани (RQFII) позволява на външни звена на китайски компании за управление на активи да инвестират в деноминирани в националната валута облигации. „Сегашните квоти на двете програми съставляват около 1,6% от пазара на китайски акции от клас А“, поясни Го Шуцин, председател на Комисията за регулация на ценните книжа, по време на конференция в Хонконг. „Размерът може да нарасне десетократно.“ Той не влезе в детайли, така че не е ясно дали става въпрос за свободните квоти, или за вече разпределените.
Акциите от клас А са деноминирани в юани дялове в китайски компании, които се търгуват на фондовите борси в Шанхай и Шънчжън. Не всички квоти от QFII и RQFII са отпуснати. Към края на миналата година, общият размер на предоставената на чуждестранните инвеститори квота по QFII бе $37,4 млрд., посочва Държавната валутна администрация.
Го заяви през ноември, че правителството може да вдигне отново QFII квотата, когато настоящата вече е изчерпана. Той отбеляза, че Китай не страда от липса на финансов ресурс, но капиталовите му пазари трябва да се развиват още. Го допълни, че повечето китайци държат парите си в банкови сметки, вместо в акции и облигации. Правителството обмисля и лансирането на втора RQFII програма, която също ще бъде отворена за чуждестранни инвеститори, а не само за външните звена на китайските компании за управление на активи. „Общо 900 институции в Хонконг могат да извършват портфолио инвестиции. На теория всички би следвало да получат право да участват в RQFII“, казва висшестоящият чиновник. Той е готов да обмисли осигуряването на достъп за чуждестранните индивидуални инвеститори до китайските капиталови пазари, както и да разреши на повече вътрешни играчи да инвестират извън граница, но не даде подробности по никоя от възможностите.

Станете почитател на Класа