Озборн: ЕС трябва да се промени, за да остане Великобритания негов член

В продължаващия дебат за бъдещите отношения на Великобритания с Европейския съюз (ЕС) финансовият министър Джордж Озборн заяви, че страната му ще остане единствено при внасянето на определени промени в 27-членния блок.
В интервю за германския вестник „Велт“ Озборн изказа надеждата си, че Обединеното кралство ще продължи да е част от ЕС, но на практика постави като условие въвеждането на сериозни промени. „Британският народ е крайно разочарован от ЕС, хората изпитват усещането, че твърде много засягащи ги решения се вземат далеч в Брюксел“, заяви той. „Гражданите ни се питат дали Европа наистина е в състояние да реши най-неотложните им проблеми и да създаде работни места и просперитет.“
Коментарите на финансовия министър идват броени дни преди планирана реч на министър-председателя Дейвид Камерън върху политически горещия въпрос за отношенията на Великобритания с ЕС. Премиерът многократно е заявявал, че по-изгодният вариант за страната е да остане в съюза, към който се присъедини през 1973 г., за да има достъп до единния европейски пазар (изключително важен за британската икономика) и глас в управлението на блока. В същото време Камерън не крие желанието си да прекрои връзката на страната си с ЕС и да върне част от преотстъпените на общите институции правомощия, като част от промените в блока, които кризата в еврозоната налага. Очаква се Камерън да предложи на обществото да даде оценката си по евентуално предоговорено споразумение с Брюксел в референдум. Това провокира спекулации, че Великобритания може в крайна сметка да напусне ЕС.
Международните притеснения от подобен развой излязоха на преден план през последните дни, след като редица водещи политици, чиновници и бизнес лидери се изказаха срещу излизането на страната от съюза. Еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен стана поредният политик, изказал притесненията си, с изказването, че за Лондон е по-добре да участва на най-високо равнище при вземането на решения в Брюксел. Намесата на Рен бе предшествана от сходни коментари от германски законодатели, представител на американската администрация, ирландския премиер Енда Кени и отворено писмо от водещи бизнесмени по въпроса. В края на миналата година германският канцлер Ангела Меркел заяви, че ще направи всичко по силите си, за да задържи страната в ЕС.

Станете почитател на Класа