FTSE 100 се върна на нивото отпреди кризата

Индексът на британската фондова борса FTSE 100 достигна най-високото си равнище отпреди началото на банковата криза през 2008 г. благодарение на съживения оптимизъм за глобалната икономика.
След два дни на леко понижение възходящият януарски тренд при акциите се върна и FTSE 100 прибави 45,02 пункта в сряда до равнище от 6098,6, след като по-рано удари пик 6112. Това е най-силната позиция по затваряне от 22 май 2008 г. насам, доста преди сривът на Lehman Brothers да се превърне в катализатор за последвалата финансова криза. Банките бяха с най-голям принос за покачването въпреки изказването на изпълнителните директори на UBS пред британските депутати, че институциите са твърде арогантни и се нуждаят от широки промени с оглед скандала за манипулиране на междубанковия лихвен процент Libor. По ирония на съдбата, друга част от екип на UBS бе отговорна за ръста на акциите на кредиторите във Великобритания, след като анализаторите й дадоха положителна оценка за сектора след разхлабването на капиталовите изисквания на Базелския комитет, който регулира глобалната банкова индустрия. Lloyds Banking Group е с ръст от 2,51 пени до 53,37 пени, а UBS вдигна препоръката си от „неутрална“ на „купувай“. Barclays пък се покачи със 7,55 пени и стигна 294,75 пени, а Royal Bank of Scotland добави 12,9 пени до 349,9 пени.
Инвеститорите запазиха дистанция от сигурните сектори и вкараха пари в по-рискови активи като акции на рудодобивни компании, след като американският металургичен гигант Alcoa отчете по-добри от очакваното приходи за четвъртото тримесечие и прогнозира растящо търсене на суровини през 2013 г. Окуражителното начало на серията от корпоративни доклади в САЩ вдигна индекса Dow Jones Industrial Average, наред със спекулациите, че бившият служител на Citigroup Джак Лю ще е следващият финансов министър на страната. Според анализаторите това ще се приеме като благосклонно отношение към Уолстрийт.
Междувременно британският износ получи тласък, след като паундът се смъкна до едномесечно дъно спрямо долара заради данните за търговията, които вещаят още една лоша година. „Инвеститорите са все по-големи оптимисти, че глобалната икономика постепенно се съвзема“, казва Ангъс Кембъл, ръководител пазарни анализи в Capital Spreads. Уилям де Вилдер от BNP-Paribas Investment Partners казва: „Новата година започна добре и инвеститорите в акции влагат в идеята, че най-лошият сценарий е далеч.“

Станете почитател на Класа