Германските политици заплашват да блокират помощта за Кипър

Надеждите на Кипър за договаряне на финансово съдействие от еврозоната бяха разклатени отново, след като в сряда германски депутати от целия политически спектър предупредиха, че на спасителния пакет може да бъде наложено вето от Бундестага. Канцлерът Ангела Меркел заема твърда позиция по проблема с Кипър, като настоява страната най-напред да се ангажира с мащабни икономически реформи и приватизация. Преговорите между кипърското правителство и международните кредитори изпаднаха в застой, като крайнолевият президент Димитрис Христофиас отказва да приеме идеята за продажба на активи. По време на реч в Берлин Меркел изключи всякакви отстъпки по въпроса. „Важно е Тройката кредитори да разговаря с Кипър и да покаже ясно, че няма да има специални условия за страната, защото Европа се ръководи от общи правила, заяви Меркел. Далеч сме от края на преговорите.“
Кипър се нуждае от €17 млрд., включително около €11 млрд. за рекапитализиране на местните банки, които понесоха тежки загуби заради операциите си в Гърция. Райнер Брюдерле от Партията на свободните демократи, част от управляващата коалиция на Меркел, е загрижен, че голям дял от предоставеното финансово съдействие ще попадне в руснаците, които перат пари през Кипър. Той вярва, че законодателите в Бундестага ще отхвърлят евентуално споразумение за подпомагане. „Както стоят нещата, не виждам парламентарно мнозинство в подкрепа на спасителен пакет“, заяви Брюдерле за в. „Билд“. „Ако се промъкне впечатлението, че германските данъкоплатци носят отговорност за мръсни пари, помощта няма да е възможна или приемлива.“ Социалдемократите в опозиция публично заявиха загрижеността си около споразумението за Кипър. Председателят на партията Зигмар Габриел нарече немислима идеята германските данъкоплатци да спасят кипърските банки, чийто бизнес модел е изграден с мисълта да улеснява укриването на данъци.
Новият управител на кипърската централна банка Паникос Деметриадес се опитва да възстанови репутацията на страната в Европа. В понеделник той заяви пред посланиците от еврозоната, че се е създало погрешно впечатление и че в Кипър са регистрирани повече германски, отколкото руски превозни компании.

Станете почитател на Класа