Мира Радева, МБМД: Смяната на позицията на ГЕРБ по референдума е губещ ход

Бойко Борисов ще загуби референдума, променяйки своята позиция и призовавайки хората да гласуват с „Не“. Този ход е рязък, нелогичен и изключително губещ. Премиерът досега печели доверие със своята искреност и непосредственост. В случая обаче това може да му изиграе много лоша шега. Никой не може да разбере защо Борисов прави този рязък обрат. Още повече, че обществените нагласи у нас са в посока на подкрепа на развитието на ядрената енергетика. Хората смятаха, че ГЕРБ защитават ядрената енергетика, още повече, че управляващите формулираха въпроса. 
Рязката промяна в позицията на Борисов по референдума  може да се окаже ключ към съвършено различна предизборна ситуация. Ако ти загубиш един избор, много трудно е да спечелиш следващия. Още повече когато си във властова позиция. Това мобилизира твоите противници. В случая с референдума може да се случи точно това. Изведнъж ще стане известно, че Борисов не е толкова силен. БСП ще излезе от референдума с издути гърди, а ГЕРБ – със смачкани.
При ниска избирателна активност, а такава се очаква, защото противниците на ядрената енергетика няма да гласуват против, а ще бойкотират референдума – Борисов ще загуби още повече. И точно заради това още повече ще спечели БСП. Само 6 месеца преди парламентарния вот. 

Станете почитател на Класа