Британските фирми трупат кеш заради икономическата несигурност

Финансовите директори на големите британски компании планират допълнително да укрепят балансите си през 2013 г. заради продължаващата несигурност около икономическите перспективи на кралството. Това показа ново проучване, което накърни надеждите за инвестиционен бум, който да даде тласък на икономическия растеж.
Тримесечно допитване сред главните финансови директори на 112 от най-големите компании във Великобритания, проведено от Deloitte LLP, констатира, че паричният поток и контролирането на разходите са водещите приоритети на бизнеса за годината. Корпоративните лидери са предпазливи въпреки уталожените страхове от разпад на еврозоната и растящия оптимизъм за собствените им перспективи през 2013 г. след успешната изминала година. Финансовите директори очакват британската икономика да се подобри съвсем леко в следващите 12 месеца, става ясно от проучването. „Въпреки предвижданията за слабо възстановяване големите компании започват новата година с по-голям акцент върху контрола на разходите и паричния поток в сравнение с последните две години“, казва Иън Стюарт, главен икономист на Deloitte за Обединеното кралство. По-внимателното отношение на компаниите отразява наличието на прекалено малко възможности, а не недостиг на финанси, допълва той. Едва 4% от участниците в допитването са посочили достъпа до капитал като сериозно притеснение.
Разкритията ще разочароват управляващите, които се надяват едрият бизнес в страната да разтвори кесията си през 2013 г. и подпомогне възстановяването чрез по-активно назначаване на нови кадри и инвестиране. Икономиката ще се разрасне с едва 1,1% тази година, според средната оценка в 26 независими прогнози, компилирани от финансовото министерство през декември. Осем от десет финансови директори смятат, че Bank of England върши добра работа. Централната банка остави основната си лихва на равнище от 0,5% и инжектира £375 млрд. нови пари в икономиката чрез програмата за купуване на облигации, известна като количествено улеснение. Освен това съвместно с финансовото министерство предостави евтино кредитиране на банките, които започнат да отпускат повече заеми на бизнеса и домакинствата. Правителствените политики не получиха такова одобрение. Най-честите оплаквания на финансовите директори са свързани с тромавата администрация, енергийната политика и ограниченията за имиграцията. „Като цяло големите компании разполагат с ресурса да назначават служители и инвестират. Пет години след началото на финансовата криза обаче липсващата съставка, която е ключът към поведението на корпоративна Великобритания, са стабилните перспективи за растежа“, казва Стюарт.
Сред анкетираните са финансовите директори от 36 компании от индекса FTSE 100 и 38 от FTSE 250.

Станете почитател на Класа