Bank of America няма време да лежи на лаврите си

Изминалата година бе изключително успешна за Bank of America. Акциите й скочиха повече от двойно, след като главният изпълнителен директор Брайън Мойнахан сви баланса на институцията, премахвайки лошо представящите се и нестратегически активи и орязвайки оперативните разходи. Какво още трябва да се направи?
За да качи Bank of America на следващото равнище, Мойнахан ще трябва да покаже, че може да доведе институцията до нова фаза на растеж, като в същото време връща капитал на акционерите. Миналата година бе доста натоварена за банката. През декември тя продаде дела си от 49% в японския джойнт венчър в сферата на частното банкиране Mitsubishi UFJ Merrill Lynch PB Securities обратно на Mitsubishi UFJ. По-рано банката продаде останалия си базиран извън САЩ бизнес за управление на активи на Julius Baer Group за над $880 млн. през август.
Изглежда нито едно от звената извън САЩ не остава подминато. През декември банката заяви, че е продала миноритарния си дял от 24,9% в джойнт венчъра CCB Financial Leasing Corp. обратно на China Construction Bank Corp. Месец преди това тя съобщи за прехвърлянето на базирания си във Великобритания бизнес за финансиране Premium Credit Ltd. на фирмата за дялово инвестиране GTCR LLC срещу $900 млн. в брой. BoA засили усилията си да продаде част и от международното си портфолио от кредитни карти. През септември тя продаде сметките си MasterCard на Royal Bank of Canada, част от споразумение за минаване под обща марка с Shoppers Drug Mart Corp. По-рано през годината пък с портфолиото й от кредитни карти под името FirstBank се сдоби базираната в Пуерто Рико First BanCorp. Чува се, че дискусията за продажбата на част от MBNA U.K. е възобновена.
Международните операции не са единствената сфера, в която банката прави подобрения. BoA продаде близо 60 клона в провинциални области на САЩ, за да оптимизира дейността си. Банката също така обяви планове да свие мрежата си от банкомати в бензиностанции и молове. В сферата на ипотеките банката методично се освобождава от $10 млрд. до $20 млрд. в права за обслужване на ипотеки всяко едно тримесечие.
Енергичността, която BoA демонстрира при освобождаването си от зле представящи се активи в хода на 2012 г., бе важна промяна на посоката за банка, известна с ненаситното си желание да влага големи суми в раздуването на баланса си. Инвеститорите забелязаха това и акциите на BoA се качиха грубо със 109% през 2012, което е далеч по-бързо темпо в сравнение с останалите големи банки и в рамките на индекса Dow Jones Industrial Average, където се оказа акцията с най-добри резултати.
Непосредственото предизвикателство пред компанията сега е да убеди регулаторите, че може да произведе стабилни печалби, което ще й позволи да върне капитал на акционерите. През 2011 г. Мойнахан понесе тежък удар, когато Фед отхвърли молбата на BoA да увеличи дивидента си за тримесечието. Изплащаните на всеки три месеца суми стоят на едно пени на акция вече близо четири години, а инвеститорите очакват повече през новата година.

Станете почитател на Класа