Ръстът на безработните в Германия се забави през декември

Германската безработица се е покачила през декември с най-слабото си темпо от май насам, докато равнището на заетостта е продължило да пада, показват данните на Федералната служба по труда. Увеличението на безработните с 3000 през последния месец на 2012 г., което е дори под най-оптимистичната прогноза, покачи коригирания за сезонните колебания брой до 2,942 млн., или 16-месечен връх. Равнището на безработицата остана непроменено на 6,9% в съответствие с прогнозите. Некоригираното й показание се вдигна с 0,2% до четиримесечен връх от 6,7%, или ръст от 2,1% повече на годишна база до 2,84 млн.
Търсенето на работна ръка продължи да отслабва, както може да се види от намаляването на свободните места с 4000. Назначенията на трудов договор, данните за които вървят с месец назад, са паднали с 1000 през ноември след спад от 10 000 през октомври. Броят на хората, работещи на непълен работен ден, е нараснал със 7000 души на сезонно коригирана база, след 8000 през ноември. В некоригирани измерения непълната заетост се е увеличила с около 61 690 души, или с 0,1% до 8,8%. Измерена по изискванията на Международната организация по труда, заетостта е с ръст от 10 000 през ноември след два месеца на понижение, сочат данните на Федералната статистическа служба.
Предвид прогнозите за свиване на БВП през четвъртото тримесечие и бавно възстановяване през 2013 г. потребителите са несигурни. Проучване на Европейската комисия показва, че страхът от безработица е стигнал 32-месечен пик през ноември. Ако фирмите очакват икономическият спад да трае сравнително кратко, ефектът му върху трудовия пазар може да е ограничен. Барометърът на института Ifo за заетостта, който проследява плановете на компаниите за набиране на кадри в следващите три месеца, се покачи през ноември за пръв път от февруари насам и то с най-бързото си темпо за последните малко повече от две години. „Фирмите бяха далеч по-малко песимистично настроени относно назначаването на нов персонал“, обяснява Ifo.
В подобен тон Германският институт за икономически изследвания (DIW) предвижда все по-голям брой компании да разширят редиците на служителите си през пролетта. Централната банка (Bundesbank) се надява, че трудовият пазар ще излезе от икономическото забавяне в добро състояние, като очаква бизнесът да задържи работната си ръка, също както през лошия период през 2009 г. В резултат заетостта ще е най-общо стабилна тази година, като ще нарасне с 0,5% през 2014 г. Някои от извънредните фактори, подкрепили трудовия пазар през сътресенията от 2008-09 г., като продължаващото въздействие на реформите в трудовия пазар и допълнителното търсене на хора за образователните и здравните заведения, вече не действат в същата степен, предупреди Bundesbank миналия месец. „Затова цикличните фактори вероятно ще имат растящо влияние върху трудовия пазар.“

Станете почитател на Класа