Богатите французи още са застрашени от данък от 75%

Администрацията на социалиста Франсоа Оланд ще обмисли нови варианти за въвеждане на пределна ставка от 75% на данъка върху доходите на богатите французи, след като Конституционният съд отхвърли първоначалния план. Решението на магистратите е политически удар за президента Оланд, който се зарече да прехвърли върху заможните основното бреме на усилията за подобряване на държавните финанси. „Унизително“, бе гръмкото определение за случилото се на френския седмичник „Журнал дьо Диманш“. Конституционият съвет наказа фискалния терор от страна на Оланд, коментира бившият премиер Франсоа Фийон.     
Върховният орган не отхвърли идеята за по-строг данъчен режим по същество, а замисълът на приложението й. Съдиите постановиха, че планът за въвеждането на данък от 75% върху годишни доходи над 1 млн. евро е незаконен, тъй като се отнася до отделни лица, а не домакинства, каквато е приетата база във френското подоходно облагане. Мярката би била несправедлива, тъй като семейство, в което двама души изкарват малко под 1 млн. евро годишно няма да бъде засегнато, докато в същото време всеки който изкарва повече от милион, ще трябва да плати. От офиса на премиера Жан-Марк Ейро заявиха, че правителството смята да въведе ново данъчно законодателство за хората с най-високи доходи в страната в следващия бюджет през 2013 г., което ще е съобразено със съдебното решение.
Преди избирането си през май, Оланд заяви, че налогът, известен като извънреден солидарен принос, ще е в основата на очертаната от него политическа платформа за по-голяма фискална справедливост. По предварителни изчисления данъкът щеше да важи за около 1500 души и да донесе около 210 млн. евро през 2013 г. – символична част от бюджета на страната в размер на 300 млрд. Представители на кабинета обаче твърдяха, че според Оланд необходимото непопулярно орязване на разходите ще бъде прието по-добре от обществото като цяло след въвеждането на по-високата ставка. Оланд използваше плана, за да отклони атаките на лявото крило на партията си заради политики, определяни като несоциални, като данъчния кредит в размер на 20 млрд., който трябва да подобри конкурентоспособността на компаниите, да даде тласък на икономиката и да спре резкия скок в безработицата. Оланд обаче бе обект на критики и от консерваторите в опозиция. Данъчният план бе нападнат от дясноцентристките депутати, които оспориха законността му пред Конституционния съвет през декември, и го посочиха като фактор за решението изтъкнати французи като актьора Жерар Депардийо да напуснат страната. Депардийо обяви, че постановлението на съда не променя избора му да се премести в Белгия. Агентите за недвижими имоти и данъчните консултанти констатират скок на запитванията от френски граждани, желаещи да избягат от данъчния режим на Оланд. В отсъствието на официални данни обаче е трудно да се установи дали планираният налог от 75% е провокирал реален отлив. През септември Бернар Арно, председател и главен изпълнителен директор на гиганта за луксозни стоки LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton, потвърди, че е подал документи за белгийско гражданство, но каза, че не е бил мотивиран от фискални причини и ще продължи да плаща подоходен данък във Франция.
Конституционният съвет разреши вдигането на пределната ставка върху доходите за домакинствата на 45%.
По в. „Уолстрийт джърнъл“

Станете почитател на Класа