Белият дом призова републиканците да не блокират фискалната сделка

След като президентът на САЩ Барак Обама съкрати коледната си ваканция на Хаваите, за да възобнови преговорите с Конгреса за предотвратяване на т. нар. фискална пропаст, в която страната би попаднала в резултат на предвиденото автоматично повишаване на данъците и съкращаване на разходите от 1 януари 2013-а, в сряда Белият дом призова конгресмените републиканци да не пречат на приемането на резолюция от Конгреса. „От лидера на малцинството в Сената зависи да не бъде блокиран вотът, от лидера на републиканците в Камарата на представителите и председател на Камарата зависи да позволи гласуването”, заяви висш служител на американската администрация пред репортери, пътуващи с президента. Обама се опитва да постигне сделка, която да предотврати повишаването на данъчните ставки на общо основание и това да се отнася само за най-богатите американци, както и да възпрепятства драстично повсеместно съкращение на разходите.
Белия дом предложи миналата седмица един по-либерален пакет от мерки, предвиждащ данъчните ставки да останат ниски за хората, печелещи до 400 000 щатски долара годишно - компромис спрямо предишното предложение на президента този праг да бъде 250 000 долара.
Председателят на Камарата на представителите Джон Бонър не бе особено впечатлен от това предложение и направи безуспешен опит да прокара собственото си предложение в Конгреса, но членовете на собствената му Републиканска партия се възпротивиха на въвеждането на прекалено високи данъци, след което преговорите бяха прекратени, а Барак Обама и конгресмените се оттеглиха за коледните празници.
Сега фокусът ще се измести върху Сената, като за постигането на сделка Обама ще разчита на съюзник в лицето на лидера на мнозинството в Сената Хари Рийд за изработването на законопроект, на който лидерът на републиканците в Сената - Мич Макконъл от Кентъки, няма да се противопостави. Камарата на представителите също трябва да приеме предложената мярка.
Според представителя на Белия дом едно по-мащабно усилие за намаляване на огромния бюджетен дефицит на страната ще трябва да почака. „Упорството на Конгреса създава риск крехката икономика отново да зацикли, точно както през 2011 г., когато САЩ почти изпаднаха в неплатежоспособост”, заяви представителят на щатската администрация. „Помислите за възможността Конгресът да не предприеме действия, за да бъде предотвратено падането на страната във фискална пропаст” и да се избегне ужасната ситуация като през лятото на 2011 г., и ще разберете, че ударите върху нашата икономика не идват от външни фактори, а от глупостта на конгресмените”, каза представителят на Белия дом.

Станете почитател на Класа