Великобритания измести Бразилия от шестото място по БВП

Великобритания се придвижи нагоре до шесто място в таблицата на световната икономическа лига през 2012-а, задминавайки Бразилия въпреки стагнацията през годината. Изследване на Центъра за икономически и бизнес проучвания установи, че националният продукт на Великобритания е надминал по стойност този на най-голямата икономика в Латинска Америка след обезценяването на бразилския реал. Според същото изследване Бразилия няма да успее отново да измести Великобритания в таблицата на световната икономическа лига преди 2014 г., а до 2017-а Великобритания ще бъде задмината от бързо развиващата се Индия. Ето какво заяви главният изпълнителен директор на Центъра за икономически и бизнес проучвания Дъглас Макуилямс: „Индийците загубиха от нас на крикет тази зима, но са на път да ни победят икономически. Според нашите прогнози до 2017-а икономиката на Индия ще бъде най-голямата в Общността на нациите, изпреварвайки британската. Все пак ние изпреварваме някои страни. През 2013-а или 2014-а се очаква да излезем пред Франция, където икономическият ефект от данъчната политика на президента Франсоа Оланд с наложения 75% подоходен данък за най-богатите и трудностите, пред които е изправено еврото, дърпат страната надолу. От известно време насам се гоним по отношение на икономическото си развитие с Бразилия. Миналата година тя ни настигна, а тази година ние отново я изпреварихме. От 2014 г. нататък обаче нейната по-динамична икономика вероятно ще изведе страната на значително по-предна позиция от нас.”
Въпреки че първата официална оценка за ръста на британската икономика няма да бъде публикувана преди края на януари 2013 г., централната банка на Англия и Министерството на финансите предвиждат лек спад в БВП на страната през последните три месеца на годината, като той ще остане почти непроменен на нивото от 2011-а и 2012 година.

Петте най-големи икономики в света през отминаващата година са останали непроменени от 2011-а. Начело са САЩ, следвани от Китай, Япония, Германия и Франция. Според Центъра за икономически и бизнес проучвания първите три позиции ще останат бе промяна през следващото десетилетие, въпреки че китайската икономика бързо ще догонва тази на САЩ и дотогава ще се разрасне до 83% от американската. В доклада на Центъра за икономически и бизнес проучвания се казва, че до 2022 г. Индия ще стане четвъртата по големина икономика в света, а Русия ще се изкачи до седмо място и ще бъде по-голяма от икономиките на всяка страна в Западна Европа, с изключение на Германия. Великобритания ще бъде осмата по големина икономика, следвана от Франция. Една от новоразвивщите се пазарни икономики – Индонезия, ще се изстреля нагоре в таблицата от сегашната си 16-та позиция и ще влезе в топ 10 през 2022-а. Други азиатски икономики също се придвижат нагоре в класацията. Тайланд ще се изкачи с шест места от номер 30 през 2012 г. до 24-то място през 2022-а, Тайван ще се изкачи от 27-а до 20-а позиция, а Южна Корея от 15-а до 12-а. Макуилямс отбелязва, че изследването показва драматичните промени, които стават в икономическата география на света - бавно развиващите се европейски икономики отстъпват позициите си, а азиатски икономики се движат напред, въпреки че техният растеж също се забавя.

Станете почитател на Класа