Полша очаква по-критичен подход на ЕК към заявката й за еврозоната

Полша очаква Европейската комисия да бъде по-критична към новите кандидати за еврозоната, отколкото преди кризата, така че да не се допускат страни, които не са напълно подготвени да влязат в блока, заяви заместник-министърът на финансите Яцек Доминик, който ръководи приемането на еврото в страната, цитиран от АФП. Доминик добави, че правителството иска кандидатурата му за присъединяване към единната валута на Европейския съюз да бъде оценявана въз основа на същите изрични критерии, както при предишните участници, и ще се противопостави на всякакви опити те да бъдат направени по-строги. "Европейската комисия и Европейската централна банка със сигурност ще са по-критични в оценката на основните конвергентни критерии за страните-кандидатки за еврозоната, отколкото преди кризата", коментира Доминик. "Това е съвсем естествено след кризата в момента." По думите на Доминик Европейската комисия е научила урока си за прилагането на реална конвергенция, а способността на Полша неизменно да отговаря на всички формални критерии ще е ключов фактор в преговорите за еврото. В момента страната не отговаря на нито един от критериите, с държавен дефицит, инфлация и лихвен процент над всички допустими нива, определени от Маастрихтския договор на ЕС, но се надява да постигне повечето цели през 2013 г. и 2014 г. благодарение на затягането на публичните финанси и забавящата се инфлация. Публичният дефицит на страната се очаква да падне до около 3% от брутния вътрешен продукт през 2013 г., инфлацията клони към забавяне и се очаква да удари 2,5% в началото на 2013 г., което е близо до средната за ЕС, а лихвените проценти също намаляват. Преди присъединяването си към Европейския съюз през 2004 г. Полша се съгласи да приеме единната валута, но не уточни кога ще направи подобен ход, а подкрепата сред поляците към тази стъпка рязко намаля на фона на европейската дългова криза.
Премиерът Доналд Туск заяви в началото на декември, че страната трябва бързо да начертае стратегия за влизането в еврозоната, тъй като според него Полша трябва да приеме единната валута, за да бъде допусната до "вземащия решения вътрешен кръг" на ЕС. Изказването на Туск накара някои политици, като съветника по външна политика на президента Бронислав Коморовски - Роман Кужняр, да предположат, че Полша може да бъде готова да влезе в зоната още през януари 2016 г. Доминик заяви, че министерството иска да направи необходимите изменения в полската конституция, преди да се присъедини към полуфиксирания режим за търговия с валута - т. нар. Европейски механизъм на обменните курсове, което е необходима стъпка за приемане на еврото.
В момента управляващата коалиция не разполага с квалифицирано мнозинство, каквото е необходимо за промяна на конституцията, а консервативната опозиция в лицето на партията "Право и справедливост" е твърдо против влизане в еврозоната на настоящия етап. Мандатът на сегашния парламент изтича през 2015 г.

Станете почитател на Класа