Промени ли се културата на банкирането?

Новината, че швейцарският банков гигант UBS е бил глобен с почти £1 млрд. за манипулиране на Libor, повдига въпроса доколко се е променило банкирането от финансовия срив насам. Самият мащаб на опитите за нелоялно уговаряне на лондонския междубанков лихвен процент от трейдъри, мениджъри и ръководители в швейцарската банка буди скептицизъм в това отношение. Частта от £160 млн. от санкцията, която се пада на британската Служба за надзор на финансовите услуги (FSA), е най-голямата, наложена досега от регулатора на Лондонското сити.
UBS обаче не е единствената банка, хваната в опит да манипулира лихвата, при която водещите международни банки, базирани в британската столица, си заемат помежду си. През юни FSA глоби Barclays с £59,5 млн. по същото обвинение относно Libor и Euribor. „Не сме видели края на културата на алчността във финансовия сектор. В общи линии, ако можете да изиграете безнаказано системата, е напълно приемливо да го направите“, лорд Майнърс, бивш министър по финансовите услуги. Според него паричните наказания няма да променят културата в сектора. Глобата на UBS бе под 2% от пазарната стойност на компанията и подлежи на приспадане от данъчната основа. Майнърс казва, че банките във Великобритания се нуждаят от процес на откритост и помирение, в който да признаят, че в миналото са преследвали печалбата, забравяйки за неща като доверие и почтено поведение. Това, казва Майнърс, изисква раздробяване на банките (както и разделение между дребното и инвестиционното банкиране) и основна промяна в управлението на тези институции, защото в момента са твърде големи да бъдат оставени да фалират.
Трейси Макдърмот, директор на FSA за финансовите престъпления, казва, че през тази година големите кредитори са признали необходимостта от промяна на културата. Според нея от глобите има полза, тъй като оказват негативен ефект върху репутацията на провинилите се. Продължават разследванията на банки и други финансови фирми като част от глобалното проучване на случая с манипулирането на лихвените проценти. Royal Bank of Scotland преговаря с регулаторите за собственото си участие в скандала. Глобата на UBS дойде след присъдата на трейдъра й Квеку Адоболи за причиняване на загуба от £1,5 млрд. на банката, която все още се бори с дела в САЩ за подвеждащи продажби на ипотечни инструменти.
И така, след вълна от проучвания, разследвания и анализи на банковата система от правителствата и регулаторите от финансовия срив през 2008 г. насам и призивите за обособяване на дребното от инвестиционното банкиране, колко според вас са се променили нещата?

По в. „Гардиън“

Станете почитател на Класа