Надеждите за подобрение в Гърция окуражиха еврото

 Еврото стигна седеммесечен връх спрямо долара, след като агенция Standard & Poor's вдигна с пет степени рейтинга на Гърция, а инвеститорите приветстваха напредъка в преговорите по американския бюджет и предизвикаха ръст на акциите.

Единната валута отбеляза най-високото си равнище от 1 май насам, след като S&P покачи кредитната оценка на затъналата в дългове южноевропейска държава от „селективен дифолт“ на B-, най-високия й рейтинг от юни 2011 г. Мярката е следствие от решимостта на страните от еврозоната да подкрепят членството на Гърция в Европейския съюз и ангажимента на правителството в Атина да извърши планираните фискални мерки, посочва S&P. Доходността по гръцките, италианските и испанските 10-годишни облигации също се понижи в резултат на облекчението на пазара. Гръцкият индекс ASE Composite прибави 2%.

Европейските акции бяха подпомогнати също от преговорите между републиканците и демократите по бюджета в САЩ. Появиха се нови признаци, че двете страни са готови на компромис, за да предотвратят влизането в сила на автоматичните икономии в разходите и увеличения на данъците, предвидено за началото на 2013 г. Бенчмарк индексът Stoxx 600 удари 19-месечен връх за сесия в сряда. „Нагласите бяха подобрени от председателя на Камарата на представителите Джон Бонър, който предложи резервен план, за да се избегне най-тежкото от удара на фискалната пропаст следващата година, ако дискусиите се провалят. Не защото идеите му са особено творчески (звучат повече като стандартно третиране на данъците, докато президентът очевидно иска по-високи налози за хората с най-високи доходи), а защото показват, че политиците мислят за минимизиране на най-големите рискове около въпроса“, коментира Rabobank.

Акциите се покачиха също и в Азия. Японският Nikkei премина границата от 10 хил. пункта за първи път от 4 април на фона на малко по-слаба йена и растящи очаквания за краткосрочно парично облекчение. Новината от корпоративния сектор е, че UBS прие да плати около $1,5 млрд. в сделка с регулаторите на няколко държави, за да уреди обвиненията в манипулиране на Лондонския междубанков лихвен процент. Швейцарската банка е втората, която се споразумява по случая, след като миналия юни британската Barclays плати около $450 млн., за да се измъкне от подобно разследване. Глобата на UBS бе очаквана и въпреки че започнаха търговията в сряда на по-ниско равнище, акциите й вече се разменяха с покачване по-малко от час от началото на сесията в Европа. Индексът Stoxx 600 за банковия сектор като цяло бе с подобрение от 0,5%. Строителните компании също се търгуваха по-добре, след като Deutsche Bank покачи статута в портфолиото си на няколко имена в бранша.

 

По в. „Уолстрийт джърнъл“  

Станете почитател на Класа