ЕС обмисля мерки срещу китайски фирми

 Властите в Европейския съюз ще решат до седмици или месеци дали да започнат политически чувствително разследване на търговските практики на китайските фирми за телекомуникационно оборудване Huawei Technologies и ZTE, заяви еврокомисарят по търговията Карел де Гухт.

Процедурата може да доведе до въвеждането на високи мита върху оборудването за безжични комуникации, произвеждано от двете китайски компании, навлезли сериозно на единния европейски пазар през последните пет години. Според анализ на Европейската комисия (ЕК), до който се добра в. „Уолстрийт джърнъл“, двете фирми видимо държат изкуствено ниски цени на продуктите си благодарение на държавни субсидии, което е в нарушение на международните правила за търговия. Комисията продължава да събира информация за евентуално разследване по случая и е в контакт с китайските власти, заяви Де Гухт в интервю. „Следим ситуацията много внимателно и продължаваме проучването си. В следващите седмици или месеци ще стане ясно дали ще бъдат предприети решителни мерки“, каза еврокомисарят. „Вече обсъдихме въпроса с китайските власти, не конкретно за самите компании, а за финансовите постановки, които будят у нас съмнения за равнопоставеността в бранша.“ Брюксел вярва, че двете фирми се ползват от серия субсидии от китайското правителство, включително голямо количество евтино финансиране от държавни банки. Ако му бъде даден ход, това ще е първото разследване за нелоялна търговия, което ЕК започва без официално оплакване от европейска компания. Ходът може да бъде разтълкуван от Пекин като директна атака от Брюксел, вместо като конфронтация между две компании.

Huawei твърди, че не е завоювала пазарен дял чрез нелоялно ценообразуване. Китайското правителство отхвърли обвиненията, че двете компании получават незаконни държавни субсидии. Трите водещи европейски производители в сектора (Ericsson, Alcatel-Lucent и джойнт венчърът Nokia-Siemens Networks) са ощетени в различна степен от жестоката китайска конкуренция, сочи анализът на ЕК. Nokia-Siemens и Alcatel-Lucent съкращават хиляди свои служители на Стария континент тази година, за да останат рентабилни, докато китайските им конкуренти продължават да смъкват цените. Особена тревога буди рискът някои компании да бъдат изтласкани от пазара заради несигурното им финансово състояние. После ще изостанат с проучванията, необходими им да се състезават в сектора, така че могат завинаги да останат извън сектора. „Трябва да се вземе предвид стратегическата позиция на този тип индустрия за европейската икономика като цяло и фактът, че когато пропуснете поколение иновации, става много трудно да наваксате“, казва той.

Де Гухт се завърна в началото на седмицата от посещение в Сингапур, където подписа предварително търговско споразумение между ЕС и местното правителство, потенциално първото от поредица търговски и инвестиционни сделки със страните от Югоизточна Азия, в т.ч. Малайзия, Виетнам, Индонезия и дори Миянма. „Обмисляме търговска спогодба с Миянма, която да осигури по-добра защита на европейските инвеститори там“, съобщи Де Гухт. „Ако страната продължи да се отваря за света, ще е сред важните инвестиционни дестинации в следващите години.“

 

По в. „Уолстрийт джърнъл“

Станете почитател на Класа