Дейвид Камерън: Великобритания няма защо да се страхува от ЕС

 След като успя да издейства отстъпки за страната си в плановете за създаването на нов европейски банков регулатор, британският премиер Дейвид Камерън омаловажи опасенията, че по-тясната интеграция в еврозоната означава маргинализиране на кралството в рамките на ЕС. Камерън не вижда никаква заплаха за страната от все по-многопластовото обединение. „Нека имаме вяра в националните си предимства и позицията си като цяло, нека се доверим на способността си да преговаряме твърдо и умело в Европа и да установим връзка, от която британският народ ще е много по-удовлетворен“, заяви премиерът пред репортери след двудневната среща на върха на ЕС в Брюксел.
Камерън вече пое ангажимент скоро да изнесе реч относно ролята на Великобритания на Стария континент. Неговото виждане е, че страната трябва да остане в ЕС, за да има глас в управлението му, но евроскептиците в партията му настояват за национален референдум за членството и излизане от блока. Камерън говори за изготвянето на ново споразумение в Европа и съответно одобрение за него, но в същото време приканва Обединеното кралство към търпение, докато кризата в еврозоната извърви своя ход. Нарастващата интеграция между страните, въвели единната валута, обаче задълбочи опасенията сред държавите от ЕС, които не ползват еврото, че ще бъдат изтласкани на задна линия в рамките на 27-членния съюз.
Въпреки това Камерън разглежда този процес като възможност. „Изобщо не смятам, че Великобритания е в неудобна позиция. Напротив, имаме шанс да максимизираме целите си във взаимоотношенията си с ЕС и винаги съм считал понятия като регион на две скорости за ужасно клиширани и остарели“, казва той. Кралството бе с централна роля при вземането на решения по въпроси като санкциите върху Иран, европейския единен пазар и разширяването на ЕС, припомня Камерън. От друга страна, не подписа споразумението за безвизов режим, за да запази контрола върху имиграцията си, и не се присъедини към еврозоната, защото искаше да води самостоятелна парична политика. „Очаквам растеж на тази многопластова Европа и не смятам, че има от какво да се страхуваме“, обобщи британският премиер.
По в. „Уолстрийт джърнъл“

Станете почитател на Класа