UBS е поредната банка глобена с милиони долари за манипулиране на Libor

 Банките понесоха поредния голям удар върху репутациите си, след като стана ясно, че UBS се готви да плати глоба от около £630 млн. за манипулиране на ключовия лихвен процент Libor – над два пъти колкото сумата, платена от Barclays за същото провинение. Подробностите по споразумението с британската Служба за надзор на финансовите услуги и редица регулатори в САЩ и Швейцария се очаква да излязат следващата седмица. Новината е нов срамен епизод за UBS, след като трейдърът Квеку Адоболи, бивш неин служител, бе осъден на затвор за измама с търговия с ценни книжа миналия месец.
Евентуалният размер на глобата изтече в седмица, в която британската Служба за борба с тежките измами направи първия си арест в скандала с Libor, а две британски банки (Standard Chartered и HSBC) платиха общо над £1,6 млрд., за да парират обвиненията в пране на пари и нарушаване на американските санкции върху Иран. Бивш трейдър на UBS бе сред тримата арестувани във вторник от лондонската полиция във връзка с разследването по случая Libor, провокирано от глобата на Barclays за £290 млн. през юни. Том Хайес, който е работил още за Citigroup, и двама служители на базирания в Лондонското сити брокер RP Martin (Тери Фар и Джим Гилмор) бяха посочени като задържаните лица.
UBS не е единствената банка, застрашена от последиците от скандала с лихвения процент. Спасената с държавни средства Royal Bank of Scotland подготви почвата за огромна глоба (вероятно също по-голяма от тази на Barclays) в следващите седмици. Обвиненията за ролята на RBS в скандала дойдоха от Сингапур, където според съдебни документи трейдърите й са описали бенчмарк лихвата като картел. UBS отказа да коментира мащаба и времето за изплащане на глобата и единствено повтори, че сътрудничи с националните регулатори при разследването на случая с манипулирането на няколко основни лихвени процента, използвани при определянето на цените по договори на обща стойност $300 трлн. годишно. Швейцарската банка, която вече бе разклатена от глоба за £30 млн. от регулатора на Лондонското сити миналия месец заради пропуски във вътрешните механизми за контрол, позволили на Адоболи да натрупа загуби за £1,5 млрд., имаше имунитет от някои регулатори в замяна на сътрудничеството си по случая Libor. Разкритията около глобяването на Barclays с £290 млн. доведоха до оттеглянето на председателя на борда Маркъс Агиус, главния изпълнителен директор Боб Даймънд и новоповишения главен оперативен директор Джери дел Мисиер. Мениджмънтът на UBS ще се надява да избегне подобна участ, тъй като бе назначен едва миналата година след инцидента с Адоболи. Лондонското сити очаква обновяване на стратегията от новото ръководство на Barclays начело с Антъни Дженкинс през февруари, но растат спекулациите, че 2000 места ще отидат в инвестиционната банка с 23 000 служители, която вероятно ще се оттегли от някои сфери на данъчното планиране и спекулирането с цените на храните. Barclays се бори с потенциална глоба от £290 млн. заради предполагаем опит да манипулира цените на електричеството в Калифорния. Федералната комисия за енергийна регулация в САЩ постави срок на банката да отговори на твърденията за изказвания на нейни трейдъри, че напълно са прецакали пазарите.

По в. „Гардиън“

Станете почитател на Класа