САЩ и Европа се разминават за търговията с Русия

 Американският Сенат придвижва мярка за насърчаване на търговията с Русия, докато най-високопоставеният търговски представител на Европейския съюз (ЕС) предупреди, че блокът може да подаде оплакване срещу Москва в Световната търговска организация (СТО), ако страната не изостави протекционистките политики. Сенатът се очакваше да одобри окончателно в четвъртък разрешаването на постоянен нормален стокообмен с Русия след убедителна подкрепа от Камарата на представителите за премахване на останалите от ерата на Студената война ограничения върху търговията. Президентът Барак Обама вече заяви, че ще подпише законопроекта.

Мярката ще осигури на американските фирми по-голяма правна защита чрез структурите на СТО, международния арбитър по търговските спорове. Русия официално се присъедини към организацията през август след две десетилетия на преговори, като се съгласи да смъкне митата и да отвори пазара си за повече чуждестранни продукти. Наследените от Студената война ограничения за Русия обаче не позволяват на американските компании да се радват на същите права като тези от останалите нации. Законодателите представиха мярката като тласък за заетостта, тъй като американският бизнес ще навлезе на нови пазари на фона на слаб растеж във вътрешния. Американският износ на стоки и услуги за Русия може да се удвои за пет години (от $9 млрд. през 2010) при пълен достъп до руските потребители, изчисляват специалистите в Института „Питърсън“ за международна икономика. Законодателната инициатива ще обезсили поправката „Джаксън-Ваник“, която ограничава търговските връзки на САЩ със страни, които контролират емиграцията. Конгресът прокара закона през 1974 г., за да се увери, че евреите могат да напускат Съветския съюз свободно. Подобен проблем не съществува след разпадането на блока, а всяка следваща администрация в Белия дом заобикаля ограниченията за Русия от началото на 90-те години насам. „Русия е бързо разрастващ се пазар“, заяви председателят на финансовата комисия към Сената Макс Баукус от Монтана. „Това е едностранна сделка в полза на американските износители.“

Междувременно в Брюксел еврокомисарят по търговията Карел де Гухт изрази продължаващото недоволство от руските търговски политики. Според Де Гухт Москва не е направила много след влизането си в СТО, за да премахне протекционистките политики. „Предпочитаме да преговаряме до постигането на решение“, заяви Де Гухт в реч пред Европейския парламент. „Ако обаче това се окаже невъзможно, определено сме подготвени да използваме всички законни средства на наше разположение. След приемането на Русия в организацията това включва уреждане на спора в СТО.“ Русия е едновременно ключов източник на суровини за европейската промишленост и процъфтяващ импортен пазар, на който компаниите от ЕС разчитат, когато икономическите условия на вътрешните им пазари са мрачни. Търговията на стоки между 27-те членки на ЕС и Русия надвишаваше €300 млрд. миналата година, като европейският внос на петрол и природен газ от Русия съставлява по-голямата част от тази търговия. Говорител на руското Министерство на икономическото развитие не пожела да коментира.

Русия обаче нападна статистиката на ЕС по правата на човека в сряда в опит да отвърне на западните критики за политиката на Москва в тази област. „Наблюдаваме влошаване при спазването на човешките права в страните от ЕС“, заяви на пресконференция Константин Долгов, специален представител на руското външно министерство за човешките права. Междувременно Русия и Китай сключиха няколко енергийни сделки в сряда, но не постигнаха особен напредък по централния въпрос за продажбите на руски газ за Китай, казват официални лица.

 

По в. „Уолстрийт джърнъл“

Станете почитател на Класа