Цената на златото се плъзга надолу

 Спот цената на златото в Европа се смъкна под $1700 за тройунция за първи път от месец във вторник. Развитието е симптом не просто за влошените технически показатели на метала, но и за настоящата липса на доверие, която преследва пазара. Спот златото регистрира първата си оферта под психологическата граница от $1700 при търговията в Азия, като за кратко падна до $1696,9 за тройунция, след като понижение под техническото ниво на подкрепа от $1710 предизвика вълна от стоп ордери, автоматизирани команди за продажба на актива при определено равнище, казват трейдърите. След като загубите бяха временно намалени в сутрешната европейска търговия, появата на пазарните участници от САЩ по-късно през сесията донесе нова вълна от продажби. Това върна ценния метал обратно под $1700 за тройунция и в хватката на поредното понижение с технически двигател. До търговията в ранния следобед спот златото вече беше паднало до $1691,46, отстъпление с 14% за деня и най-ниската му стойност от 6 ноември насам.

Като оставим настрана техническия жаргон, основен виновник за сегашните неволи на златото е всеобщото объркване сред трейдърите на ценния метал относно това накъде се е запътил активът и какво точно го движи, казва анализаторът от UBS Едел Тъли. „Спадът на метала във вторник не бе повлиян от външни сили и вероятно е отражение на растящото недоволство на някои играчи, че активът така и не успя да се качи над $1750“, казва Тъли. Откакто стигна почти шестседмичен връх от $1754,4 за тройунция на 23 ноември, златото показва колебание и сега се търгува около 3,5% под това равнище. „Клиентите не са непременно негативно настроени към него, просто са страшно напрегнати и объркани. Разбира се, нов пристъп на променливи цени ще изопне още повече нервите“, допълва тя.

Златото страда от нещо като криза на идентичността, а връзката му с риска лавира, докато инвеститорите се питат дали да третират метала като убежището, за което традиционно е смятан. Това настроение бе видно в търговията в понеделник, когато златото за кратко се покачи след изненадващо слабите данни за производството в САЩ, преди да се оттегли и в крайна сметка да последва общия пазар. Трудно е да се каже при това положение как ще реагира жълтият метал на сегашните макроикономически рискове и в частност продължаващите преговори по фискалната пропаст в САЩ. „За златото е трудно да убеди масите, че наистина заслужава да бъде облагодетелствано от несигурността и растящите опасения около очертаващите се американски мерки за икономии, вместо да бъде потискано от негативните нагласи“, казва още Тъли.

В резултат търговията с ценния метал и отварянето на позиции малко преди ключови политически решения (като срещата на Федералния комитет по отворените пазари следващата седмица) стана доста по-трудно. Предвид липсата на яснота по следващата посока на златото, мнозина предпочетоха да останат просто наблюдатели, казва Тъли. Макар че е трудно да се предвиди накъде ще тръгне, непосредственото състояние на техническите му показатели не изглежда добро. След спада под $1700 за тройунция вече е открит пътят за по-сериозно понижение, казват анализаторите.

 

По в. „Уолстрийт джърнъл“

Станете почитател на Класа