Не бързайте да празнувате подобрението на Гърция

 Нещата много бързо се обърнаха към хубаво. Гръцката агенция за управление на държавния дълг обяви цените, по които изкупува обратно стари правителствени облигации от инвеститорите в началото на борсовата търговия в понеделник. В рамките на минути компании, сред които и гръцкият производител на млечни продукти FAGE International, обявиха планове за пускането на нови дългови книжа, първата нова емисия корпоративни облигации за страната от началото на кризата. Възможно ли е това да са дългоочакваните признаци на подобрение? Дали корпоративна Гърция не поема по пътя на възстановяването в дълговите пазари?

Не бързайте да отваряте шампанското. FAGE International, собственик на марката за кисело мляко Total, планира да увеличи с $250 млн. неизплатените си облигации с падеж през 2020 г. и годишен купон от 9,875%. Дотук добре, но хубавата новина за Гърция като цяло вероятно ще приключи с въпроса къде ще отидат тези долари. FAGE казва, че постъпленията ще бъдат използвани за обратното изкупуване на деноминираните й в евро облигации с падеж през 2015 г. и годишен купон от 7,5%, от които все още има €101 млн. за погасяване. Парите ще отидат и за изплащането на около €18 млн. в други задължения. При това положение извънредните приходи за FAGE ще бъдат сравнително ограничени, около €74 млн. Дори тези средства обаче няма да отидат за укрепване на производството в Гърция, а основно за разширяване на капацитета в САЩ. Компанията започва да прави големи инвестиции от следващата година в заводите си в Джоунстаун, Ню Йорк, като общата им стойност ще бъде около $100 млн. Нещо повече, производителят планира да промени валутата, в която се отчита, от евро на долари.

Дори на този етап FAGE само най-общо може да бъде определена като гръцка, предвид преместването на корпоративното й седалище в Люксембург. Собствениците на двете неизплатени емисии дълг (деноминираните в евро облигации с падеж през 2015 г. и инструментите в долари с падеж през 2020 г.) са защитени от гаранциите по американските и европейските операции, докато гръцките дейности са разделени от останалите, което ограничава рисковете за облигационерите до лоши новини от самата Гърция.

В резултат Standard & Poor’s надлежно спря мониторинга на компанията с негативна перспектива, като потвърди рейтинга В с обяснението, че рисковете, свързани с гръцката регистрация на компанията, са разрешени. „По тази причина човек, запознат с новата емисия дълг в долари, казва, че новите инвеститори може да са заинтересовани сега, когато FAGE по същество е американска компания.“ Инвеститорите ще чуят повече за плановете на млекопроизводителя по време на европейска обиколка, започнала в началото на тази седмица. FAGE бе регистрирана като гръцка компания през 1926 г. и все още разчита на местните традиции в потреблението на млечни продукти за продажбите си на кисело мляко. В културно отношение FAGE все още е гръцка, но за да продължи да расте и печели инвеститорското доверие, явно е трябвало да се отрече от корените си.

 

По в. „Уолстрийт джърнъл“

Станете почитател на Класа