Китайското производство очертава възстановяване в Азия

 Азиатският производствен сектор привидно се възстановява, докато инфлацията остава спокойна, което оставя пространство за мерки за стимулиране на местните икономики, ако глобалните условия се влошат.

Секторите на промишленото производство и услугите в Китай са се активизирали през ноември и отново са положителен двигател на регионалния и глобалния растеж. Анализаторите обаче изтъкват рисковете, придружаващи т. нар. фискална пропаст в САЩ – пакет от данъчни увеличения и съкращения на разходите, които трябва да влязат в сила през януари (освен ако американските парламентаристи не вземат мерки) и които ще тласнат страната в рецесия. Фредерик Нойман, ръководител икономически проучвания в HSBC, казва, че подобен сценарий ще засегне растежа в Азия, особено в зависими от търговията държави като Южна Корея, Тайван, Сингапур, Тайланд и Хонконг. „Докато азиатските правителства, особено китайското, по всяка вероятност ще реагират с нови стимули, ефектът им ще отнеме време и няма да успее да предотврати криза сред по-малките икономики в региона през първото тримесечие“, казва Нойман. „Дори морето от ликвидност не е надеждна защита от спад в търсенето и срив на доверието.“

Изследването на HSBC сред мениджърите по снабдяването (PMI) в китайското производство достигна 13-месечен връх от 50,5 пункта през ноември при 49,5 през октомври, показват данни от тази седмица. В същото време официалният индекс PMI в производството се покачи до седеммесечен връх от 50,6 пункта през ноември спрямо 50,2 предходния месец. Всяко показание над 50 означава разрастване на активността в сектора. Официалният индекс PMI извън производството се покачи леко от 55,5 на 55,6 пункта.

Картината бе разнородна в останалите части на Азиатско-Тихоокеанския регион. В Южна Корея производството се сви за шести пореден месец през ноември, но негативната тенденция се забави, като индикаторът отбеляза петмесечен връх от 48,2 пункта срещу 47,4 за октомври. Ръстът на износа се е ускорил до 3,9% в годишни измерения по данни на правителството. Производствената активност на Индонезия се сви през ноември за шести пореден месец, но малко по-умерено, като PMI регистрира 51,5 пункта миналия месец, при 51,9 месец по-рано. Във Виетнам производството премина към разрастване през ноември, като PMI стигна до 50,5 от 48,7 през октомври, най-високото равнище от септември 2011 г. Производството се забави в Австралия, където еквивалентният индекс падна с 1,6 през ноември на 43,6, а месечното показание за Тайван се смъкна на 47,7 през ноември от 47,8.

Данните показват още, че инфлацията в голяма степен е под контрол, което оставя пространство за допълнително смъкване на лихвите, ако перспективите се влошат. Ценовият ръст в Австралия остана потиснат през ноември, докато мерилото на TD Securities-Melbourne Institute показва спад в равнището с 0,1%, което компенсира същото по размер увеличение през октомври.“ Умерените данни за инфлацията идват малко преди Reserve Bank of Australia да обсъди лихвените проценти на среща във вторник, когато централната банка се очаква да понижи кеш лихвата си с 25 базисни пункта на 3, най-ниското равнище от септември 2009 г. Институцията смъкна лихвата със 150 базисни пункта през ноември. В Южна Корея индексът на потребителските цени се покачи с едва 1,6% през ноември, доста под искания от централната банка диапазон (между 2% и 4%). По-слабото от очакваното показание подкрепя тезата, че Bank of Korea вероятно ще продължи да сваля основната си лихва следващата година от сегашното си равнище от 2,75%, дори след две подобни действия наскоро, смятат анализаторите. .

 

По в. „Уолстрийт джърнъл“

Станете почитател на Класа