Франция и Германия преструктурират EADS

 Франция и Германия са близо до споразумение за реорганизация на EADS, най-голямата европейска компания за производство на военновъздушна, транспортна и космическа техника. Предварителните информации са, че Париж ще продаде част от дела си, за да направи място на Берлин като акционер.

Сделката, която се очаква да бъде завършена до края на годината, ще доведе до увеличение на държавните участия в собственика на Airbus, за да се удовлетворят исканията на Германия за паритет с Франция. Промяната ще отбележи и края на пакта между правителствените и индустриалните акционери, критикуван заради липсата на прозрачност, и ще подготви почвата за оттеглянето на медийната фирма Lagardere и германския автомобилостроител Daimler.

Акциите на EADS поскъпнаха над 2% и в петък бяха с най-висок ръст във френския индекс CAC40, включващ най-големите компании на фондовата борса в Париж, предаде Ройтерс.„Като цяло това е сравнително полезно развитие, но е трудно да си представим преките държавни дялове като безобидни участия“, заяви Ник Кънингам, анализатор в консултанта Agency Partners. „Ходът подсказва склонност към намеса, но и носи потенциал за решаване на проблема.“

„Структурата на EADS е горещ политически въпрос, откакто провалът на преговорите за сливане на стойност $45 млрд. с британската оръжейна компания BAE Systems миналия месец разкри уязвимостта на съществуващите споразумения и вдъхна нова сила на германските опити за влизане в компанията. Канцлерът Ангела Меркел блокира сделката с BAE, след което веднага започнаха преговори за влизане на правителството й и излизане на индустриалните партньори, които искаха съсредоточаване върху основни дейности. Друго препятствие бе трудното напасване на френското, германското и испанското държавни дялови участия в рамките на общия таван от 30% в Холандия, където е регистрирана EADS. Нарушаването на ограничението би принудило страните, вече засегнати от финансовата криза, да направят оферта за цялата EADS от зашеметяващите €21 млрд., което практически означава непланирана национализация.

Испания държи 5,5%, така че максималният възможен дял на Франция и Германия, зачитайки желанието на Берлин за паритет, е 12% за всяка страна. В момента Париж има с 3% повече, които преговарящите трябва да разпределят. В сайта на френския вестник „Фигаро“ се отхвърлят предишните предположения, че страната може да продаде тези 3% от EADS на Германия, за да помогне на Берлин да изгради своя дял, тъй като социалистическото правителство остава против редуциране на дела си. Източници, запознати с въпроса, обаче заявиха пред Ройтерс, че Франция може да се откаже от право на глас по една пета от своя дял от 15% дял, като го постави в специална структура без право на глас.

Така Франция и Германия ще могат да държат 12% всяка в новосформираната, изцяло правителствена акционерна структура. Париж ще запази икономическата собственост на останалите три процента, но няма да упражнява свързаните с тях гласове. Подобно споразумение е направено за няколко дяла, останали извън акционерния пакт, още при самото създаване. Според източниците, пожелали анонимност, политически чувствителната сделка, засягаща стратегически активи, като френските ракети и германските изтребители, все още не е завършена. От EADS отказаха коментар.

 

По в. „Дейли телеграф“

Станете почитател на Класа