Moody’s свали рейтингите и на европейските спасителни фондове

 Рейтингите на Европейския механизъм за стабилност (ESM) и Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF) бяха понижени от агенция Moody’s Investors Service, която се позова на сериозна обвързаност на кредитния риск между най-големите спонсори на двата фонда.

Оценката за кредитоспособността на ESM бе смъкната от Aaa на Aa1, а EFSF падна от (P)Aaa на (P)Aa1. Moody’s заяви в официално съобщение, че запазва негативна перспектива и в двата случая. EFSF има около €161,8 млрд. в неизплатени облигации по данни на агенция „Блумбърг“. Ходът идва след подобни мерки спрямо Франция, втория по големина поддръжник на EFSF, от страна на Moody’s и Standard and Poor’s тази година. Инвеститорите често пренебрегват промените в рейтингите, за което свидетелства и спадът в доходността по 10-годишните дългови книжа на страната след лошата новина от Moody’s миналата седмица, както и поскъпването на американските държавни облигации, след като САЩ загубиха първокласния си статут AAA по системата на S&P през 2011 г. „Рейтингът на EFSF зависи от кредитоспособността на най-големите спонсори на спасителния механизъм“, заяви Никълъс Спиро, управителен директор на Spiro Sovereign Strategy, преди настъпилите промени. „Ново понижаване на рейтинга на EFSF ще покаже до каква степен доверието в платежоспособността на спасителния фонд на еврозоната се влияе от влошаващите се икономически условия във водещите държави. През половината от времето доходността по правителствените облигации се движи в обратната посока на новите рейтинги, показват данни на „Блумбърг“ от юни за общо 314 корекции от 1974 г. насам.

Дългът на EFSF поевтиня заради последното понижение на статуса му, когато S&P го смъкна с една стъпка до AA+ на 16 юни. Разликата, с която доходността по общо 5 млрд. в необезпечени облигации с лихва от 2,75% и падеж през юли 2016 г. надвишава тази по основните правителствени книжа, нарасна с 13 базисни пункта до 1,55% в деня на коригирания рейтинг, според цените на „Блумбърг“. Оттогава спредът се е свил на 0,55%. В изявлението на Moody’s се казва, че съществува сериозна обвързаност между кредитния риск на спонсорите на тези фондове с оглед развитието на дълговата криза в еврозоната и тесните институционални, икономически и финансови връзки между водещите държави в еврозоната. Всички дългови книжа, издадени до момента от EFSF, също са понижени от Aaa до Aa1, според официалното изявление на агенцията.

Базираният в Люксембург EFSF бе създаден през 2010 г. със задачата да отпуска заеми на финансово затруднени страни от ЕС. ESM ще замени този временен вариант, чрез който бяха изразходвани 192 млрд. евро от наличните 440 млрд. за кредити към Ирландия, Португалия и Гърция. Двата фонда ще действат успоредно, докато EFSF постепенно бъде затворен в средата на 2013 г. „Решението на Moody’s е трудно за проумяване“, казва Клаус Реглинг, управителен директор на ESM и главен изпълнителен директор на EFSF. „Не сме съгласни с подхода на агенцията, който не се съобразява в достатъчна степен с изключително силната институционална рамка, политически ангажимент и капиталова структура на ESM.“ Постоянният фонд с капацитет от 500 млрд. бе основан с мисията да подпомага затрупаните с дългове страни и влезе в действие на 8 октомври. Раждането на фонда бе подпомогнато от предложението на ЕЦБ през август да купува облигации на фискално затруднени държави, което смъкна лихвите в Испания и Италия и спечели време на европейските правителства да вземат мерки за премахване на първопричините за кризата.

 

По „Блумбърг“

Станете почитател на Класа