Британският растеж ще е мизерно слаб, но по-добър от френския и германския

 Британската икономика е в наистина окаяно състояние, щом финансовото министерство се утешава с прогнозата на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за растеж от едва 0,9% следващата година. Колкото и мизерно слаб да е подобен резултат за страна, в която производството стигна своя връх преди почти пет години, все пак е по-добър от предвижданите 0,6% за Германия и 0,3% за Франция. В надпреварата кой е най-малко затънал, Обединеното кралство е победител.

Истината е, че нямаше много поводи за радост в редовния шестмесечен преглед на най-богатите членки на базираната в Париж организация. Лондонското Сити не бе впечатлено и от потвърждението, че икономиката на страната се е разраснала по-бързо през лятото. Ръстът от 1% през третото тримесечие се дължеше основно на специални фактори, чийто ефект ще се стопи през последната четвърт на годината, когато националното производство вероятно ще падне отново.

Оптимистите биха посочили дребния шрифт в данните за брутния вътрешен (БВП) продукт като повод за празнуване. Търговията е била двигател на растежа през въпросното тримесечие, наред с бизнес инвестициите, които са се увеличили с цели 3,7%. Картината обаче изглежда измамно обещаваща. Като за начало съживяването на нетния износ включва продажбите на билети за Олимпийските игри на чуждестранни гости и скрива низходящия тренд, който доведе до раздуване на тримесечния дефицит при стоките и услугите през 2012 г.

Както показва анализът на Майкъл Сондърс от Citigroup, представянето на инвестициите е още по-тревожно напоследък. Великобритания е с най-ниския темп от всички страни от Г-7, а капиталовите разходи като дял от икономиката са намалели от 14,1% на 13,9% през третото тримесечие, най-ниското им равнище от началото на съвременната статистика през 1955 г. При 8,1% от БВП бизнес инвестициите, макар и не точно на дъното, са доста под средното си равнище за изминалите 20 години. При това положение няма нищо изненадващо, че управителят на централната банка сър Марвин Кинг звучеше толкова мрачно относно икономическите перспективи при парламентарното изслушване във вторник. Bank of England смята, че Великобритания не напредва, а ребалансирането ще отнеме много дълго време. И в двата случая е права.

 

По в. „Гардиън“

Станете почитател на Класа