Франсоа Оланд заплашва да национализира металургичен завод на ArcelorMittal

 Френският президент Франсоа Оланд заплаши да национализира завод на металургичния гигант ArcelorMittal в разрастващия се спор, в който по-рано министър заяви, че мултинационалната корпорация вече не е добре дошла в страната.

Минути преди срещата между Оланд и магната Лакшми Митал френският държавен глава заяви, че национализирането на съоръжението в североизточната част на страната остава възможност. „Мярката е сред дискутираните“, заяви той. Последвалите едночасови преговори не постигнаха особен напредък. „Обсъжданията между държавата и компанията ще продължат до събота в опит да се намери нов инвеститор за обекта“, се казва в изявление на президента. Предупреждението на Оланд дойде, след като 40 депутати от неговата Социалистическа партия заявиха, че предпочитат временно държавно поглъщане на завода в областта Флоранж. „Митал няма уважение към страната ни“, се посочва в съвместно изявление на депутатите, според които интересите на магната не съвпадат с тези на Франция, производството и работниците му. Митал е в битка с френските управляващи за бъдещето на обекта в традиционната, но западаща сърцевина на френската металургична промишленост в източната част на Лотарингия. Правителството на Оланд определи сред приоритетите си предпазването на работните места в стремежа си да съживи разклатената национална икономика.

ArcelorMittal заяви, че двете доменни пещи във Флоранж, работещи с намален капацитет вече 14 месеца преди пълното им затваряне, са неконкурентоспособни в труден бизнес климат, отчасти защото са твърде далеч от транспортни пристанища. Компанията даде на кабинета два месеца, които изтичат в събота, за да намери купувач за пещите. Управляващите казват, че има две предложения, но за целия обект, включително съоръжения, които ArcelorMittal иска да запази и експлоатира. Компанията предупреди, че национализацията на мощностите във Флоранж ще застраши рентабилността на всички нейни дейности във Франция, които осигуряват работа на 20 хил. души.

Министърът на финансите Пиер Московиси се опита да ограничи негативния ефект върху инвестиционните очаквания от изказването на министъра на промишлеността Арно Монбур, който заплаши да национализира обекта и заяви, че ArcelorMittal вече не е добре дошла във Франция. „Всички разбират колко специален е този случай“, заяви Московиси. „Ние, разбира се, приветстваме инвеститорите на наша почва“, каза той и допълни, че на този етап се обмисля временна национализация. Монбур, който вижда в подобна мярка начин целият обект да бъде продаден, вдигна залозите в понеделник с изказването си, че Франция повече не желае присъствието на ArcelorMittal и търси съдружник, който да поеме дейностите на компанията в завода. „Повече не искаме Mittal във Франция, защото компанията не уважава страната“, заяви Монбур пред финансовия всекидневник „Ле-з-Еко“. По-късно той смекчи коментарите си с уточнението, че всъщност не желае методите на Mittal във Франция, като обвини компанията в неизпълнение на ангажиментите, изнудване и заплахи. „Временното държавно поглъщане е напълно логичен вариант, тъй като не струва нищо на данъкоплатеца и зачита както европейските, така и френските закони“, заяви той пред АФП при посещение на завод до Орлеан.

 

По в. „Дейли телеграф“

Станете почитател на Класа