Коледното пазаруване в САЩ е застрашено от фискалната пропаст

 Ако не бъде постигната сделка, която да предотврати автоматичното орязване на държавните разходи в края на годината и изтичането на редица данъчни облекчения (известни общо като фискалната пропаст), потребителските разходи и икономическият растеж ще бъдат ударени по празниците, твърди Белият дом.

И докато Конгресът се връща към работа след прекъсването за Деня на благодарността и най-натоварения за американските търговци уикенд за годината, администрацията на Обама прогнозира, че потребителското доверие ще понесе сериозен удар, ако двете страни не постигнат някакво бюджетно споразумение. Данните за продажбите по празника бяха обнадеждаващи – общи разходи от $59,1 млрд., което е с 12,8% повече от миналата година, според изследване на Националната асоциация на търговците на дребно. Изчисленията показват, че 139,4 млн. възрастни са посетили магазините и уебсайтовете от четвъртъка на Деня на благодарността до неделя, което е покачване с 6,4%.

Докладът на Националния икономически съвет към президента, озаглавен „Ефектът от данъчните съкращения за средната класа върху потребителските разходи и търговията на дребно“, предупреждава, че потребителското доверие, което в момента е на петгодишен връх, е застрашено. „Трудно постигнатият ръст в потребителското доверие ще бъде изложен на риск, ако по-ниските налози за средната класа не бъдат удължени скоро с възможно най-малка политическа драма“, се посочва в доклада.

Ако Конгресът не действа, данъците на всяко семейство в страната автоматично ще скочат, което включва онези 98% от американците, които изкарват по-малко от $250 хил. годишно, и 97% от малкия бизнес, който също е под тази граница. Средностатистическо четиричленно американско семейство от средната класа ще плаща с $2200 повече като данъци, според изчисленията на доклада. „Президентът е решен да работи съвместно с Конгреса за постигането на компромис по спорните сфери, но няма причина да отлагаме действията си там, където вече има съгласие. Няма защо да държим средната класа като заложник, докато обсъждаме по-ниските налози за хората с най-високи доходи.“

Доклад на независимата Бюджетна служба към Конгреса предупреди наскоро, че евентуален провал на преговорите по фискалната пропаст ще тласне САЩ обратно към рецесия и ще върне безработицата над 9,1%, при сегашните 7,9%. Докладът на Белия дом не споменава въздействието върху безработицата и не прави прогнози за вероятността от нова рецесия, а се концентрира върху непосредствения ефект върху потребителите. „Американските потребители са основата на икономиката ни, двигател на над две трети от общия ръст на реалния БВП вече 13 поредни тримесечия на възстановяване от средата на 2009 г. насам“, се посочва в анализа. „С наближаването на коледните и новогодишните празници, които имат дял от близо една пета от продажбите на сектора, търговците не могат да си позволят заплахата от вдигане на данъците за домакинствата от средната класа.“

 

По в. „Гардиън“

Станете почитател на Класа