Швейцарският регулатор затегна примката около UBS

 UBS бе в центъра на регулаторна кампания за затягате на режима, при която властите в Швейцария и Великобритания обявиха наказателни мерки заради скандала с неоторизирана търговия с ценни книжа, довел до загуби от $2,3 млрд. за банката.

Надзорният орган за финансовия пазар в Швейцария Finma заяви, че ще следи внимателно инвестиционното звено на UBS в обозримо бъдеще и може да поиска набирането на свеж капитал. Ходът идва след разследване на пропуските, позволили на базирания в Лондон трейдър Квеку Адоболи да извърши неоторизирани сделки. В същото време британският финансов регулатор (FSA) глоби UBS с £29,7 млн. Адоболи бе осъден на седем години затвор за измама миналата седмица.

„Мерките на Finma включват капиталови ограничения и забрана за придобиване върху инвестиционната банка, а всяка нова бизнес инициатива трябва да бъде одобрена от Finma“, заяви държавният орган. Finma ще обмисли и дали UBS има нужда да увеличи капиталовия буфер за операционните си рискове, ще назначи трета страна за гарантирането на корективни мерки и ще организира одит за оценка на предприетите от банката стъпки. Finma отказа да съобщи кога ще са готови резултатите от проверката или кога ще бъде взето решение по въпроса за капиталовото увеличение, но според говорител на институцията ще са необходими месеци, не години.

FSA казва, че пропуските в системите и контролните механизми разкриват сериозни слабости в UBS. Ако не беше отстъпката, която банката получи заради ранното извънсъдебно споразумение, глобата от британския регулатор щеше да е £42,2 млн. Швейцарският надзорен орган отбелязва, че в периода след разкриването на загубата от търговия преди 14 месеца UBS е въвела голям брой организационни мерки за заздравяване на управлението на риска и капацитета за контрол.

През октомври UBS заяви, че ще преструктурира бизнеса си, с което на практика слага край на опитите си през последните две десетилетия да построи глобална инвестиционна банка. Тези усилия доведоха институцията до ръба на фалита през 2008 г., когато отчете $50 млрд. загуба от бизнеса с инструменти с фиксирана доходност. Сега UBS планира да концентрира стратегията си за растеж върху частната си банка, втората по големина в света по размер на активите след Bank of America Corp., и опора на печалбите й. UBS ще намали рисково претеглените активи с около 100 млрд. швейцарски франка до края на 2017 г., ще премахне около 10 хил. работни места, а инвестиционната банка ще започне да предлага повече продукти и услуги на свръхбогатите си клиенти в частната банка. Разходите за преструктурирането, провокирано от по-тежката регулаторна и икономическа среда, тласнаха UBS към загуба през третото тримесечие. Банката мина към нетна загуба от 2,17 млрд. швейцарски франка след печалба от 1,02 млрд. франка година по-рано.

Finma казва, че докладът й от понеделник бележи края на следствената процедура, която започна през декември 2011 г., а британският й еквивалент FSA също закрива разследването си.

 

По в. „Уолстрийт джърнъл“  

Станете почитател на Класа