Джордж Озборн: Големите банки са обществено полезни

 Големите банки са полезни за обществото във Великобритания и не бива да бъдат раздробявани, смята финансовият министър на страната Джордж Озборн.

Според него правилният начин финансовата система да бъде направена по-безопасна е правителственият план за въвеждане на т. нар. обособяване, което ще принуди банките да изолират по-рисковия си бизнес с инвестиционно банкиране от звената си за кредитиране на дребно. „Ако подходим агресивно и раздробим банките в страната, не съм сигурен, че като общество ще извлечем някаква полза“, заяви Озборн. „Нямаме толкова впечатляващ брой големи банки. Бих искал да видя повече.“

Коментарите му бяха нваправени по време на изслушване в парламентарната комисия по банковите стандарти, където Озборн бе обвинен в опит да притисне членовете да подкрепят реформите му. „Доколкото ми е известно, идеите са приети от всички основни политически партии. На крачка сме от осъществяването им“, заяви финансовият министър. Няколко членове на комисията се обявиха за раздробяване на големите банки, сред тях и предшественикът на Озборн лорд Лоусън.

Разделянето на по-рисковите дейности от потребителските депозити няма да наложи на банките официално да се разцепят, а по-скоро е издигане на защитна стена между звената за инвестиционно и търговско банкиране. Пат Макфейдън, депутат от Лейбъристката партия и член на комисията, обвини Озборн, че използва стратегия на сплашване, за да наложи подхода си. „Не мисля, че опитът на финансовия министър да притисне комисията, основана от самия него, ще проработи“, заяви Макфейдън.

Джъстин Уелби, новият архиепископ на Кентърбъри, определи доводите на финансовия министър срещу по-драстична промяна като „армия от плашила“. Комисията има по-малко от месец да изготви доклада си за банковата реформа, който ще включва препоръки за предстоящия закон в тази посока. Председателят й Андрю Тайри казва, че с колегите му все още не разполагат с достатъчно информация да направят задълбочена оценка на текстовете. „Ако искаме да свършим работата си качествено, са ни необходими подробности. Голяма част от изслушването премина в опити за постигане на повече яснота“, заяви той. Комисията е загрижена, че финансовото министерство не е предоставило достатъчно обяснение какви продукти ще могат да продават банките чрез обособените си звена. Сегашните очаквания са, че на кредиторите ще бъде позволено да продават ограничен набор от деривати от бизнеса, който ще помещава по-малко рисковото търговско банкиране. „Нужни са ни много повече детайли, за да изготвим качествена оценка за правителствения законопроект“, казва Макфейдън.

 

По в. „Дейли телеграф“

Станете почитател на Класа