Кой е Big Brother в „мръсните танци” около скандала „Марковска”

Две масмедийни мероприятия – на пръв поглед несъвместими, облъчват активно(градивно или деструктивно) съзнанията ни на наблюдатели. Скандалът около избора на Венета Марковска за конституционен съдия, и този за победител във Vip Brother. Усещанията на редовия български гражданин и в двата формата се лашкат от ненавист до съжаление. Първоначалната ми идея за сравнение бе: От „Осанна!” до „Разпни го!”, но щеше да е гавра с истинската ни ценностна система (доколкото още я има!?).
Сега сме на пангара на избора (поне за пред себе си). Усещанията от обществените коментари във форумите са, че съдия Марковска е аналог на онеправдания, но все оцеляващ, Къци във Vip Brother. Само последствията са различни. От ТВ-шоуто всички участници си тръгват (дори и разплакани) с договорената сума с продуцентите. В играта за „съквартирант” в Конституционния съд (КС) нещата са доста по-сериозни и в национален, и в геополитически план. Хаосът така тресна и управляващи и правни мозъци, че нищо чудно да се стигне до присъединявана на казуса „Марковска” към гласуването на референдума за „Белене”!


Чудото – президентът Плевнелиев само с едно физическо преместване от точка А до точка Б (напускането на залата на Конституционния съд) предизвика най-щекотливия конституционален казус в новата ни история.

Президентът предизвика правната ни интелигенция, но това, с което ще остане в историята ни е, че за първи път на върховно държавно ниво се постави ребром въпроса за морала на кандидатите за висши съдебни постове.

С напускането на залата, президентът Плевнелиев секна церемонията по полагане на клетва на новоизбраните конституционни съдии, момент преди да положи клетвата си Венета Марковска. И тя остана само с репликата „Ами аз!?”. Президентът ясно обяви мотива си, че не може да допусне държавата да стане заложник на съмненията в моралните качества на кандидата, докато не бъдат изчистени.
Председателят на КС Евгени Танчев обяви, че клетвата на съдия Марковска не може да се състои, тъй като в отсъствие на президента се нарушават изискванията на Закона за КС (Чл. 6. , ал 2. Съдията полага клетвата в едноседмичен срок от назначаването или избирането му в присъствието на председателя на Народното събрание, на президента и на председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд).


Актът на Росен Плевнелиев – в резултат от оценките на поведението му, май повече подхожда на сравнението с „От „Осанна!” до „Разпни го!” – премиерът Бойко Борисов нарече постъпката му „изключително разумна”, а депутати от опозицията в БСП се заканиха, че ще поискат възбуждане срещу Президента на процедура за импийчмънт за нарушаване на Конституцията.

Медии и експерти се юрнаха да се изказват като за апокалипсис на правната ни система.

Генезисът на проблема:

Съгласно Закона за КС, той се състои от 12 съдии. Четирима се избират от Народното събрание, четирима се избират от Общо събрание на Върховния касационен съд и Върховния административен съд, и четирима се назначават от българския президент (чл. 4. ал 1) . Мандатът на всеки е за девет години, а заплатата и привилегиите им са равни на тези на президента. Освен 20 заплати, при напускане конституционните съдии имат право и незабавно да се пенсионират, независимо от възрастта.
Завидна, престижна позиция, но годините минават и някои от „играчите” трябва да се подменят. „Рутинна” ситуация - според статуквото във властта. Бяхме свикнали и церемониите минаваха тържествено и незабележимо. Тази 2012 г. се падна да се сменят един член от квотата на президента, един от тази на съдиите от ВКС и ВАС и двама – от квотата на Парламента.

Наивно е да се смята, че кандидатурите за такъв пост падат от небето.

Всичко си вървеше по „отъпкания” ред на „прехода” – на всекиму според властта и интересите му.
Проблеми на небосвода се не видеха до ... избора от квотата на Народното събрание на досегашния зам. председател на ВАС Венета Марковска. Без предварително изслушване тя бе избрана категорично с гласовете на депутати на управляващите от ГЕРБ, а за цвят се включиха и осмина от „врага” БСП. Консенсус – ура, но май народните ни избраници бяха позабравили, че от пет години сме членове на Европейския съюз! И ударът дойде точно от там! Европейската комисия ни предупреди, че предвижда провеждане на междинен мониторингов доклад за страната ни, поради непрозрачен избор на конституционни съдии от страна на Народното събрание.

Е, кой тогава е Big Brother!?

Ясно е, че Матрицата ни завладява, ама барем да ни остане усещането, че все още Big Brother ни е роден – президент, премиер, кмет... Но не щеш ли, Европейската комисия бди над мантрата за оцеляване на демократичните ценности на Европейския съюз: „Превръщане на ЕС в територия на свобода, сигурност и правосъдие за гражданина”.

Позицията стана: „Оди мочай море”, според изказа на старите македонски войводи.

Появиха се невиждани прецеденти. Под напора на Искра Фидосова- председател на парламентарната група на ГЕРБ, при свършен факт (след избора й) Венета Марковска се яви пред Парламента да се обяснява за своята морална и професионална чистота.

Премиерът Бойко Борисов я подкани нееднократно да се откаже, докато не си изчисти имиджа.

Скандалът провокира доста въпроси, на които обществото ни чака спешен отговор. В противен случай ще си дадем на концесия родния Big Brother и ще спечели ... Къци!

Сигналите за корупция и конфликт на интереси

срещу съдия Марковска (в качеството й на зам. председател на ВАС) и нейни близки са от години. Още от разцвета на проф.Борислав Велчев като Главен прокурор. Но стана ясно, че и до днес са във формата „срещу неизвестен извършител” по време мандата на досегашния Главен прокурор. Това стана известно от Бойко Найденов – временно изпълняващ длъжността Главен прокурор. Именно неговото писмо със съответната информация бе причината Президентът да се оттегли физически преди клетвата на Венета Марковска
Г-н Плевнелиев не е прокурор, за да знае нюансите на фигурата на „Неизвестния извършител” (според „стандартите” на прокуратурата), когато Авторът на деянието изрично е посочен в Сигнала.

Росен Плевнелиев даде своя избор за конституционен съдия на досегашния главен прокурор Борис Велчев и изслуша внимателно клетвата му?

Започват приказки между родните ни магистрати, че г-н Плевнелиев бил провалил избора и, че го били „качили на шейната” ?

Съдия Марковска не е взимала сама решенията, за които я обвиняват, че са били в нарушение на закона и в конфликт на интереси, а в съдебен състав?

Във Върховния административен съд съставите са от по трима и по петима магистрати. Е, какво ще кажат (ако въобще са ги питали) колегите на съдия Марковска по т.нар. „проблемни решения” на дела?

Решението на Висшия съдебен съвет (ВСС) за освобождаването на Венета Марковска от поста зам. председател на ВАС, било под условие!?
Неподготвеното изказване на министъра на правосъдието Диана Ковачева, направо взриви юристите.
Подобен уклон на разсъждения върху философията на правото (доста подценявана дисциплина в юридическото образование) може да доведе до стопиране не само на работата на КС, а и на правораздаването ни изобщо.

Единствената правилна и законосъобразна оценка в еуфорията на скандала бе от досегашният ни конституционен съдия проф. Емилия Друмева.

Според нея, поведението (с физическо бойкотиране на клетвата) на Президента не противоречи на Конституцията, а е показно за демократичната възможност трите власти взаимно да се възпират и координират. Решението на Народното събрание за избор на Венета Марковска, попада в сферата на отменяемите решения, според проф. Друмева.

По никакъв начин не може да бъде отменен изборът за конституционен съдия на Венета Марковска.

Това пък е становището на бившия конституционен съдия Георги Марков, който бе известен в зората на демокрацията с прозвището „Седесарският шут”, който не подписа Конституцията, а впоследствие името му изникна в списъка на агентите на ДС като „Николай”.

Та на въпросът:
Кой е Big Brother ?
Кои са конституционните ни съдии? Кой, как и по какви критерии ги е избирал и назначавал?!

Извод: Нищо не се е променило до времето на Росен Плевнелиев.

Станете почитател на Класа