Кои страни снабдяват Русия с оръжие?

Русия внася оръжие на сума 100-150 млн. долара годишно, заяви генералният директор на агенцията по износ на оръжия (”Рособоронекспорт”) Анатолий Исайкин. Какво оръжие се внася и защо? Предимно става дума за закупуване на чуждестранни технологии и комплектуващи звена за производството на руска продукция. Вносните електронни компоненти широко се използват в руските оръжия, предназначени за износ. Освен това, Русия закупува онези видове техника, каквито по-рано не са се произвеждали в страната.
Най-известните руски сделки по вноса на оръжие – това са израелските безпилотни летателни апарати Searcher и Bird Eye. Русия била принудена да внася такава техника тъй като преди на нея не се отделяло необходимото внимание. Вносът на израелски безпилотни апарати стана стимул за руските производители, като ги накарал да активизират своите изследвания и разработки.

В неголеми количества се купуват леки чешки транспортни самолети L-410, предназначении за наблюдателни полети и превоз на командващия състав. Транспортни самолети от подобен размер не се произвеждат в Русия и затова те се внасяли дори в съветски времена.

За изучаване и изпитания в Русия са внесении италиански колесни бойни машини Centauro и Freccia. Независимо, че руските машини са евтини и добре оборудвани, те имат слаба броня, което ги прави непопулярни във войските. Военното ръководство разчита да използва чуждестранните образци в разработването на собствени колесни бронетранспортьори от ново поколение.

Твърде активно се внася чуждестранно стрелково оръжие. Например, за разузнавателните подразделения на въздушно-десантните войски били купени няколко стотици австрийски снайперски пушки Steyr Mannlicher. Решението за вноса било предизвикано от недоволството на военните образци оръжие, които предлагат руските производители.

Военното ръководство нееднократно е заявявало, че потребностите на въоръжените сили трябва да се удовлетворяват предимно от отечествената промишленост. Но вносът и международната кооперация предоставя възможности на руските производители да се запознаят с най-новите чуждестранни технологии и да бъде повишено техническото равнище на руската техника.

Станете почитател на Класа