5 инвестиционни урока от Джеймс Бонд и „Ролинг стоунс“

 Непрекъснато слушаме в колко динамичен свят живеем. Жизненият цикъл на стоките и потребителският интерес траят колкото един пост в социалните мрежи, а търговията се свежда до микро и наносекунди. Нищо не трае дълго.

Меко казано, странно е, че в тази действителност две от най-големите марки в развлекателния бизнес в момента са два чудати британски продукта (Джеймс Бонд и „Ролинг стоунс“), създадени преди половин век. Популярността им обаче видимо расте. Компаниите и инвеститорите могат да извлекат поуки от този факт. Малко бизнеси и марки успяват да се задържат 50 години, но ако можете да разберете кои имат качествата да издържат проверката на времето, ще имате добра база за портфолио. Новият филм от поредицата за агент Джеймс Бонд, 23-ти поред, счупи боксофис рекордите от двете страни на Атлантика. В САЩ лентата изкара $90 млн. миналия уикенд, най-силния дебют за поредицата. В световен мащаб филмът събра над $500 млн. по кината от премиерата си в края на октомври. Рок групата „Ролинг стоунс“, която дори няма предимството да сменя вокалиста си на няколко години, ще изнесе първите си концерти от пет години насам по-късно този месец и продължава да пълни стадионите 50 години след основаването си.

Има пет поуки, които можем да си извлечем от тези два гиганта на развлекателната индустрия. Първо, колкото по-просто, толкова по-добре. „Ролинг стоунс“ никога не са се отдалечавали сериозно от оригиналното си звучене и въпреки смяната на някои членове през годините, групата не се разширява. Филмите за Бонд станаха малко по-динамични, но не са толкова различни от първоначалната си визия. Лентите се придържат към проста формула – бързи коли, привлекателни жени, ексцентрични злодеи и впечатляващи каскади. Всеки път се нанася достатъчна доза промени, за да се поддържат нещата свежи, но не толкова, че продуктът да стане непознаваем.

Второ, бъдете безмилостни. Продуцентите на легендарната шпионска поредица се освобождават от главните актьори в момента, в който публиката се умори от тях. Пиърс Броснан бе много успешен в четирите филма, които засне, и донесе куп пари на марката, но бе заменен от Даниел Крейг, преди образът му да се е изхабил. Необходимите промени са въвеждани експедитивно и без сантименталности. Марката винаги е над създателите й.

Трето, не прекалявайте с производството. За половин век излязоха 23 филма за Бонд. Няма безвкусни телевизионни сериали или анимационни филми, дори видеоигрите са рядкост. Не ви трябва агент 007 да се появява в YouTube на няколко минути. Всеки нов филм трябва да е събитие. По същия начин „Ролинг стоунс“ запазиха мълчание през последните пет години. Понякога минават дълги периоди без техни участия на живо или издаване на нови песни. По-добре е да има недостиг на предлагане, което да държи интереса. Дългосрочните печалби са по-ценни.

Четири, бъдете упорити. Всяка марка минава през лоши години. Тимъти Далтън не бе успешен Бонд в края на 80-те години и перспективите пред поредицата не изглеждаха добри, преди „Златното око“ да я върне към живот. „Ролинг стоунс“ пък издадоха някои неубедителни албуми в средата на 80-те години. С всеки преодолян спад марката става по-силна.

Пето, останете локални. Бонд е глобална марка, но остава типично британски продукт. Използването на Лондон и Шотландия като сцена на действието в последния филм го правят един от най-локалните в поредицата. „Ролинг стоунс“ радват публиката по цял свят, но са запазили кентския си акцент. Във все по-глобализирания съвременен пазар автентичността е ценност. Хората не искат посредствени, еднообразни продукти. Те търсят неща, които носят собствен дух.

Може и да не е най-усъвършенстваната инвестиционна стратегия, разработвана някога, но много компании отговарят на посочените характеристики. Apple си пробива пътя през спадове и върхове, Mercedes е типично германска кола със световна популярност, а Nestle е безкомпромисна в премахването на неуспешни продуктови линии. Намерете бизнеси, които притежават три или четири от посочените черти и те ще възнаграждават акционерите си щедро доста дълго време.

 

По „Маркет уоч“

Станете почитател на Класа