Какво бъдеще чака европейските авиокомпании?

Въпреки неуморната консолидация в европейската авиационна индустрия в продължение на много години малко национални превозвачи изчезнаха напълно. Унгарската Malev фалира по-рано тази година, белгийската Sabena отдавна не съществува, но повечето се запазиха, дори да са вече част от по-големи конкуренти.
И все пак натискът за орязване на разходите, за да бъдат запазени националните превозвачи, рядко е бил толкова силен. Скандинавският превозвач SAS обяви план за преструктуриране в понеделник, съсредоточен върху съкращаването на работни места и заплати в замяна на удължено кредитиране от банките и държавните акционери. Това се случва броени дни, след като собственикът на British Airways, International Consolidated Airlines Group, съобщи за освобождаването на 4500 служители в Iberia, затрудненото испанско звено на компанията. Air France-KLM, под чието крило е Alitalia, също предприе драстично свиване на разходите, за да стабилизира френския си бизнес. В тази посока работи и Deutsche Lufthansa, собственик на Swiss Airlines и Austrian Airlines.
Какво е бъдещето на европейската авиационна индустрия? Оливие Фейнсилбър, съдружник в консултанта по управление Oliver Wyman, дава своето предположение. Краткият отговор е, че националните авиолинии в Европа са в незавидно положение. Като превозвачи в мрежа те все още са добър вариант за клиентите, които се нуждаят от удобни връзки от местните летища до далечни дестинации, но се сблъскват със силна конкуренция както при близките, така и при далечните дестинации. “Винаги има основания за поддържането на регионални центрове”, казва Фейнсилбър, с което визира летища като тези в Стокхолм и Мадрид. “Въпросът е дали са по-добри от друг, малко по-отдалечен център като Амстердам, Франкфурт или Париж”, посочва той. “Да не забравяме също необходимостта от управлението на печеливш бизнес в свят, в който действа законът на икономическия дарвинизъм. Много европейски авиолинии взеха редица мерки за преструктуриране, някои наистина смели, други по-скромни Тези усилия би трябвало да са от полза на клиентите”, смята Фейнсилбър. “Спасяването на един авиопревозвач носи позитиви на всички. Клиентите се радват на по-голяма конкуренция, което означава не само по-добри цени, но също повече маршрути и по-качествено обслужване. Превозвачът продължава съществуването си, а служителите запазват работните си места.” Прекалено много ли са авиолиниите в Европа? “В този сектор непрекъснато тече консолидация, винаги може да се постигне по-добра мащабна икономия”, казва Фейнсилбър. “Дори с по-малко компании може да има сериозна конкуренция.”

Унгарската Malev, която фалира по-рано тази година, е от малкото напълно изчезнали национални авиолинии въпреки непрекъснатата консолидация. На снимката: Бивши служители отбелязват през февруари с мирна демонстрация фалита на компанията.


По в. “Уолстрийт джърнъл”

Станете почитател на Класа