Лондон може да бъде детрониран като финансова столица на света

Лондон може да изгуби титлата си на водещ световен финансов център тази година на фона на драстични съкращения в Ситито, свиващи се бонуси и ожесточена конкуренция от Ню Йорк, Хонконг и Сингапур, сочи анализ на Центъра за икономически и бизнес проучвания (CEBR) във Великобритания. До 2015 г. бумът на заетостта в Хонконг ще изтласка британската столица на трето място сред международните финансови центрове, се казва в проучването.
CEBR обаче има и други лоши вести за банкерите на Острова в по-краткосрочен план. Бонусите в лондонското Сити вероятно ще се сринат до £4,4 млрд. тази година спрямо £6,75 млрд. за 2011 г. и £11,56 млрд. през 2008 г. Броят на работните места във финансовата сфера на изток ще нарасне толкова, че след три години Лондон ще назначава съвсем малко повече служители от Сингапур, който е вторият по значимост център в региона, прогнозира CEBR.
Главният изпълнителен директор на CEBR Дъглас Макуилямс обрисува в мрачни краски последиците за британската икономиката като цяло и подчерта, че най-губещ ще е данъкоплатецът. „Предвид загубата на доходи от едно много по-малко Сити, заради по-ниския корпоративен данък, държавни такси и други подобни налози, постъпленията в бюджета от Ситито през текущата финансова година вероятно ще бъдат около £40 млрд. в сравнение със 70-те млрд. през 2007/08 в пика на цикъла“, поясни той.
Правителството е изправено пред трудната задача да запази позицията на Лондон като водещ финансов център и следователно сериозен източник на данъчни вземания и в същото време да напътства прехода към по-балансирана икономика. През март в речта си за бюджета финансовият министър Джордж Озборн обеща, че благодарение на пакета от данъчни облекчения, ориентирани към бизнеса, производителите ще донесат просперитет на страната. По логиката на тази трансформация текущата сметка на Обединеното кралство ще набъбне, защото страната ще произвежда повече неща, които се консумират в чужбина, а няма да разчита на разходите от задлъжнелите си домакинства за икономическия си растеж. Но такава движена от производството промяна се оказа по-трудна за постигане на фона на трайно анемичния глобален растеж и особено в основните експортни дестинации на Обединеното кралство - САЩ и Европа.
Миналата седмица CEBR прогнозира, че работните места в Ситито ще намалеят до 237 036 през следващата година - най-ниското равнище от 1993 г. насам.
Броят на хората, заети в британския финансов сектор, с изключение на повечето счетоводители и адвокати, се е сринал под 250 хил. през годината, което е спад от 11% спад в сравнение с миналата година. В пика си преди началото на кризата Ситито даваше работа на над 350 хил. души.

По в. „Гардиън“ 

Станете почитател на Класа