Хилъри Клинтън – „по семейни причини” на посещение на Балканите

Четири дни представители на Европейския съюз и САЩ се опитвали да завършат, както се изразил представител на държавния департамент на САЩ, „незавършени дела” на Балканите. Държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън и Върховният представител на ЕС по външните работи Катрин Аштън отначало посетиха Босна, Сърбия и Косово, а в края на работната седмица ще завършат турнето в Черна гора и Македония.
Такъв мощен „десант” на Балканите е предизвикан от тревогата на Брюксел и НАТО по повод развитието на сътрудничеството на Сърбия с Русия, каза експертът от Института по славянознание на Руската академия на науките Александър Карасев:

- Трябва да отбележим, че сега съвременното сръбско ръководство, в частност новият сръбски президент Томислав Николич, повече са обърнали поглед към Русия, активно развиват с нея икономическо и политическо сътрудничество. Това не се харесва на някои кръгове в Европейския съюз.

Срещу Белград сега активно оказва все по-силен натиск за да му натрапят своя вариант на уреждане на косовския въпрос. Така смята руският специалист по история на Балканите Елена Гускова:

- Сегашният десант на ръководители на всички равнища – и САЩ, и ЕС, на Балканите говори за това, че сега започва поредния натиск на Сърбия. Главната тема сега е, да примамят Белград с встъпване в Европейския съюз. А въпросът с встъпването в НАТО за сега не се поставя защото около 60% от населението на Сърбия е против това.

За Клинтън „незавършените работи” на Балканите – това са почти „семейни работи”. По време на президенството на нейния съпруг Бил Клинтън, НАТО с подкрепата на ЕС проведе бойни действия на територии, които тогава се наричаха суверенна Югославия.

Най-голямото заблуждение, което засяга онези кървави времена, се състои в това, че самолети на НАТО уж започнали да бомбардират Сърбия едва през 1999 година заради Косово. Нищо подобно. Блокът започна да бомбардира сръбските позиции в Босна и Херцеговина още през 1995 година. При това тогава участваха самолети на ВВС на Германия.

В НАТО и ЕС нито тогава, нито сега не искат да се спомнят, каква цена имаше за сърбите цялата тази едностранна подкрепа и какви жестоки етнически прочиствания се извършваха във всички бивши републики на Югославия. От Хърватия бяха прогонени 300 хиляди сърби, от Косово – 350 хиляди. Изгорени бяха хиляди сръбски домове, църкви и манастири.

Както пишат американски вестници, балканската визита ще бъде последната за Хилъри Клинтън на поста държавен секретар на САЩ. В началото на следващата година тя ще напусне този пост. В САЩ не изключват, че Клинтън може да се кандидатира за президент на изборите през 2016 година.

Станете почитател на Класа