Пивото и здравословният начин на живот

 Според изследванията на световни и български учени отговорната и умерена консумация на бира има положителен ефект върху много аспекти на здравето. Това се дължи на факта, че бирата съдържа само естествени съставки: малц, хмел, пивни дрожди и вода. Умерената консумацията на бира намалява риска от сърдечносъдови заболявания, диабет, остеопороза и др. Интересен факт е, че бирата не съдържа мазнини и холестерол и е с ниско съдържание на прости захари, което я прави естествена част от здравословна диета за отслабване. Пивото има ниско съдържание на натрий и високо на калий, т.е. съотношение, което е желателно от гледна точка на регулиране на кръвното налягане. Бирата е единствената напитка, богата на силиций и естествени фибри. В пивото не се добавят спирт, нито консерванти.

 

Умерената консумация на пиво не само повишава качеството на живота, но и увеличава неговата продължителност (намаляване на общата смъртност с 10-20 (Ricken, 2000). Наскоро беше установено, че комбинацията от четирите здравословни елемента в начина на поведение (непушене, физическа активност, умерена консумация на бира – до 14 стандартни питиета седмично, и най-малко 5 приема дневно на плодове и зеленчуци) се равнява на подмладяване с 14 години от реалната календарна възраст и води до превенция на инфарктите в 3 от 4 случая. Пивото съдържа рядката молекула никотинамид рибосид, която подобрява функциите на митохондриите, а те са пряко свързани с процеса на стареене на клетките.

 

Бирата е също така единственият значим източник на хмел, затова всички ползи от хмела са присъщи само и единствено на пивото. Полифенолите, съдържащи се в хмела, и хмеловите горчиви вещества показват широк и необикновен спектър на здравословно въздействие върху човека – от антимикробно и противовъзпалително до антираково и противомутагенно. Те са най-ефективните антиоксиданти – предпазват липопротеините в кръвта от окисление, свързват свободните радикали, предпазват от развитието на атеросклероза, сърдечно-съдови заболявания, имунни смущения, невродегенеративни и други болести. Хмелът „отключва” ендорфините, които са хормоните на радостта.

 

Антиоксидантите, съдържащи се в пивото, се абсорбират лесно при храносмилането поради подходящата, лесноусвоима за човешкия организъм форма. Освен „съществените за живота” антиоксиданти – полифенолите, в 90% от изследваните български марки пиво се открива и антиоксиданта глутатион. Той е малък белтък, наличен във всички живи организми. В най-високи дози се намира в “живото” пиво, където се локализира основно в дрождите. Глутатионът е основното сяросъдържащо съединение на клетките и заедно с витамин С е сред ключовите антиоксиданти. При хората глутатионът неутрализира поетите от външната среда вредни вещества като пестициди, индустриални замърсители и бактериални отрови. Освен това участва в регулацията на клетъчните защитни механизми, енергийния баланс, синтеза на белтъци и нуклеинови киселини, и др. Глутатионът има голямо значение за правилното функциониране на организма. Поради това една от основните функции на клетките е да подържат неговото количество оптимално.

 

Пивото е оптимална напитка, от една страна съдържаща хранителни съставки, а от друга - бедна на калории и мазнини. Наскоро учените развенчаха мита за „биреното коремче”, за което не е виновно пивото, а приемането на висококалорични и мазни храни. В 100 мл стандартна бира се съдържат 43 калории, а при безалкохолната те са едва 18.

 

Бирата съдържа значително количество витамини и минерали. Кълненето на зърна е стародавен и широко разпространен метод за повишаване на тяхната хранителна стойност. Вероятно по тази причина е започнало използуването на малц за приготвянето на пиво. Установено е, че кълненето на ечемика увеличава 5-6 пъти количеството на рибофлавина, 2 пъти никотиновата киселина и почти 2 пъти фолиевата киселина. Много от тези витамини са термоустойчиви и не се разграждат при варенето на пивната мъст. Рибофлавинът участвува в процесите на отнемане и пренос на атоми водород. Пиридоксинът, пантотеновата киселина и биотина са необходими за действието на редица жизнено важни ензими.

 

Пословично е положителното влияние на бирата върху кожата и косата. Съчетаването на неговата външна и вътрешна употреба е известно още от древността. Пивото допринася за красотата и става все по-интересен продукт в козметиката

 

Но каквито и да са потенциално полезните ефекти на съставките на бирата, най-важното е кехлибарената напитка да бъде консумирана с удоволствие и мярка!

Станете почитател на Класа