Камерън с първо сериозно политическо поражение

 Британският премиер Дейвид Камерън се оказа на различна вълна от собствената си партия, която очаква от него да бъде по-твърд в преговорите на високо равнище за бюджета на ЕС. Камерън загуби необвързващ, но силно символичен парламентарен вот относно британската позиция по следващия седемгодишен фискален план на Европа. Премиерът казва, че няма да подкрепи предложението на ЕК за увеличаване на общия бюджет с 5% за периода до 2020 г., и допуска единствено ръст с темпа на инфлацията. Някои депутати от собствената му Консервативна партия обаче призоваха за свиване на финансирането. Проблемите на Камерън се утежняват и от факта, че опозиционната формация на лейбъристите се съюзи с разбунтувалите се тори в подкрепа на съкращенията. Отцепниците спечелиха гласуването с 307 на 294 гласа. Поражението е крайно неприятно за Камерън, който се опитва да овладее растящите разногласия в партията си по отношение на Европа, и може да окуражи дисидентите по други въпроси в бъдещи спорове.

Говорител на премиера заяви, че правителството ще вземе предвид резултата от парламентарното гласуване, което идва преди срещата на европейските министри на 22 и 23 ноември. Бюджетът на ЕС се нуждае от единодушно одобрение, но страните имат време до края на 2013 г. да достигнат окончателно споразумение. Камерън иска намаляване на средствата, но смята ограничаването на темпа на нарастване до равнището на инфлацията за по-реалистична цел, която в същото време ще спести на страната му милиарди евро от вноски в сравнение с предложението на ЕК. Доводът му е, че не е редно Брюксел да раздува разходите си във време, когато самите членки въвеждат болезнени икономии. Камерън заяви пред британския парламент, че е готов да оттегли подкрепата си и практически да наложи вето върху бюджета, ако не е в британски интерес. Той направи нещо подобно през декември, когато отказа да подпише договора на ЕС, насочен към преодоляване на дълговата криза в еврозоната. Ходът, който временно вдигна рейтинга му на одобрение у дома, дойде седмици след като Камерън трябваше да се справи с бунт на 81 съпартийци, които против инструкциите на правителството подкрепиха референдум за ЕС. Кабинетът въпреки всичко спечели вота.

Проточилата се криза в паричното обединение засили антиевропейските настроения във Великобритания. Това съживи чувствителен въпрос за Консервативната партия, особено на фона на растяща подкрепа за Партията на независимостта (UKIP), чиято основна цел е излизането на кралството от ЕС. Макар все още да е възприемана като маргинална формация, UKIP може да се превърне в заплаха за торите на следващите общи избори през 2015г., тъй като отклони ценни гласове.

Премиерът влезе в разгорещена размяна на реплики с лидера на опозицията Ед Милибанд, според когото Камерън няма необходимото влияние сред европейските лидери и в собствената си партия. „Той е слаб на международната сцена и у дома. Повтаря се историята на Джон Мейджър“, заяви Милибанд, като визира бившия премиер, пострадал от вътрешните борби на консерваторите през 90-те години. Камерън пък обвини опонента си в отявлен опортюнизъм по темата с бюджета и отбеляза, че именно лейбъристко правителство се съгласи с предишното вдигане на британските вноски. „Това са политически игри, той не служи на националните интереси“, заяви Камерън.

Европа е източник на напрежение и с партньорите на торите в управляващата коалиция, либералдемократите. Ник Клег, вицепремиер и лидер на традиционно проевропейската партия, обаче подкрепя позицията на Камерън в преговорите за бюджета на ЕС. Под натиск от консерваторите в парламента премиерът заяви в последните месеци, че е отворен за референдум по отношенията на Великобритания с ЕС. Според него обаче вотът не бива да е за самото членство. Вместо това, Лондон трябва да преформулира връзката си с ЕС и после да потърси одобрението на британците. Той многократно е заявявал, че не иска страната да напусне съюза заради бизнес ползите от единния пазар.

 

По в. „Уолстрийт джърнъл“

Станете почитател на Класа